Алпинисти опаковат мъртъвци на Еверест

Цивилизация Околна среда

Руски алпинисти осъществиха частично проект за отдаване на почит към загиналите в „зоната на смъртта” на най-високия връх на Земята.

Галерия | Алпинисти опаковат мъртъвци на Еверест

Вижте 2 снимки

Те опаковаха със специална тъкан две тела. Участниците в експедицията решиха да проведат хуманитарна акция като ”капсулираха” телата с тъкан, която практически не се разлага и издържа на температура от минус 80 до плюс 90 градуса по Целзий.

Ръководителят на проекта е руският алпинист Олег Савченко, който разказва за ТАСС, че засега са опаковани две тела, тъй като времето е било лошо и със силен вятър. Алпинистите планирали акцията предварително, но на място се наложило да действат с помощта на импровизации. „Сега вече зная как трябва да изглежда и точно какво трябва да се направи”, споделя Савченко. Групата руски алпинисти първо изкачва върха, специалната акция е изпълнена при слизането.

Първото тяло, обвито с тъканта, е най-вероятно на словашки алпинист, загинал под Еверест около 2004-2006 година. „Сега изясняваме кой е той и ще опитаме да се свържем с роднините му”, отбелязва Савченко. След това участниците в експедицията са се добрали до тялото на човек, когото наричат „зелените обувки”. То е на височина 8,5 хиляди метра и през последните 20 години алпинистите определят по него посоката и височината. „Тялото, което лежеше в ниша, покрихме с камъни, в следващия етап втората ни група ще се опита да го покрие с платното”.

На 20 април 1984 година Христо Проданов изкачи Еверест

Вижте повече

На 20 април 1984 година Христо Проданов изкачи Еверест

„Аз съм на върхa!" Тази фраза, която алпинистите от българската експедиция чуват по радиостанцията в 18:15 ч. местно време в базовия лагер, ознаменува цяла поредица от...

Алпинистите планирали да „капсулират” още едно тяло, но се опасявали, че няма да им стигне кислорода за слизане. Към върха в момента тръгва друга група участници в проекта.

Савченко се възстановява след изкачването. „Имам измръзвания на ръцете, не мога да се храня заради ангина от студения въздух”, отбелязва той. Действията на алпинистите са били координирани с китайската страна.

Първият българин, качил се на осемхилядник (Лхоце, 1981) и първият наш сънародник на Еверест (1984) - Христо Проданов - остана завинаги в т.нар. "зона на смъртта" на Еверест при спускането си обратно към базовия лагер на 22 април с.г. Той успя да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Тялото му не е открито и до днес.

Районите над 7800 м н.в. са наречени от швейцарския физиолог Вис-Дюнан “зона на смъртта”. Физическите усилия там предизвикват пълно изтощение и сънливост, а дори две -три денонощия там без допълнителен кислород предизвикват пълно изтощение и смърт. Описани са многобройни случаи, когато добре аклиматизирани алпинисти над 8000 м получават зрителни и слухови халюцинации, стигат до състояния на еуфория и подценяване на опасностите при нулева издържливост на организма. /БГНЕС