Алеко Константинов ( 1 януари 1863 г. - 11 май 1897 г.)

България

„Че съм щастливец, това го знае цяла България, но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие.“

Алеко Константинов ще остане завинаги един от най-големите българи, писатели и общественици.

Автор е на пътеписа „До Чикаго и назад”(1894), на книгата „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин” (1895), в която създава най-известния сатиричен образ в българската литература. Написал е над 40 фейлетона, като основни теми там са потъпкването на изборните права на българския народ, поведението на министри, депутати, на монарха, наболели обществени проблеми. „И защо му са пустите пари, дето ги печели, когато живее като говедо“, пише Алеко във фейлетона „Страст“. Автор е на цикъла „Разни хора – разни идеали”, както и много пътеписи. Основател е на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи.

Учи в Свищовското училище и в Априловската гимназия в Габрово. Завършва гимназия в град Николаев в Русия, а през 1885 г. завършва право в Новорусийския университет в Одеса. Работи като съдия и прокурор, два пъти е уволнен по политически причини, след което работи като адвокат на свободна практика в София до смъртта си.

Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май (11 май стар стил) 1897 година.