Ако спите колкото Илън Мъск, може да навредите на здравето си

Цивилизация Наука

Шефът на „Тесла“ сподели пред New York Times, че в момента работи по 120 часа на седмица и че това се отразява на физическото му състояние.
Илън Мъск работи по 120 часа седмично.
Илън Мъск работи по 120 часа седмично.

Той дори не е празнувал рождения си ден това лято и е излязъл от работа само за няколко часа за сватбата на брат си. Мъск също така казва, че не е почивал за повече от седмица от 2001 г. Ако той работи по 120 часа седмично, това означава, че на ден му се събират по 17 часа труд в седем дни от седмицата.

„Имало е периоди в които не съм излизал от завода по три или четири дни – дни, в които дори не съм си показвал носа на вън“, казва той. Според информацията на Мъск на ден му се събират около 7 часа почивка и със сигурност по-малко от седем часа сън.

Галерия | Сънят в снимки

Вижте 18 снимки

Американското Министерство на здравеопазването препоръчва най-малко седем часа сън над ден за хора на възраст между 18 и 60 години. Ако редовно спите по-малко от посоченото сте застрашени от „прекомерна пълнота, диабет, високо кръвно, сърдечни заболявания, смущения в съня, депресия и дори смърт“. Фактите сочат обаче, че близо 1/3 от американците не спят достатъчно.

Матю Уолкър, директор на Лаборатория за съня и невроизследване към Калифорнийския университет в Бъркли наскоро обобщи: „Колкото по-малко спите, толкова по-кратък е животът ви.“

Липсата на сън предразполага и към развитието на рак. Ракът на дебелото черво, ракът на гърдата и простатата са свързани с прекомерна умора.