Ако извънземните ни изпратят съобщение, трябва да го изтрием без да го отваряме

Наука

От 1960 г. проектът SETI (Търсене на извънземен разум) търси знаци и сигнали от технически цивилизации в космоса.
Илюстрация: iStock
Илюстрация: iStock

Ако получим сигнал от извънземна цивилизация, това ще бъде събитие несравнимо с никое друго досега, но вероятно да има опустошителен ефект. В проучването си „Междузвездна комуникация. IX. Обеззаразяването на съобщения е невъзможно“, Майкъл Хипке от обсерваторията Сонеберг и Джон Дж. Лърнд от Хавайския университет дори смятат, че това послание трябва да бъде направо изтрито без да бъде прочетено.

Според Лърнд няма причина да смятаме, че извънземните са добронамерени: „Според мен е много по-вероятно историята им да наподобява нашата…Има ли цивилизация, която да е била облагодетелствана от по-технологично напреднал нашественик? Разбира се, може да се окаже и обратното, но тогава се сещам за филма Alien…невероятна идея според мен.”

Например застрашителен сигнал за хората би било съобщение, чиято цел е да причини паника или разрушително поведение сред хората.  То би могло да съдържа и вид компютърен вирус или да причини друг род проблеми.

Според Хипке и Лърнд хората трябва да бъдат малко по-бдителни. „Смятам, че е много по-вероятно съобщението да е положително, но няма кака да сме сигурни. В хода на изследването разбрахме как да изглежда собственото ни съобщение, ако решим да изпращаме такова: „Простичко и без компютърни кодове“.