Абонамент 2023

СПЕСТИ 30%

Книги

Виж повече

Подари (си) абонамент!

Никога не пропускай брой на National Geographic - списанието, което вече 130 години разкрива загадки, разказва, изследва и вдъхновява.


АБОНИРАЙ СЕ ТУК за българското издание на National Geographic с 30% отстъпка. Вместо корична цена 5.99 лв през 2023 с абонамент всеки брой струва само 3.91 лв.

Годишният абонамент включва 12 броя, пълни с интригуващи очерци и прекрасни фотографии, с невероятни истории, много карти и графики. National Geographic не само те отвежда на места, които трудно би посетил, но и ги представя по задълбочен и интересен начин.

National Geographic – най-четеното списание по света

Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че National Geographic е най-известното списание в света. Излиза повече от сто години, а през това време са се появявали и изчезвали стотици издания. Неговата дълга история е не по-малко интересна от географските и други научни открития, за които пише. Нека хвърлим макар и бегъл поглед върху нея.

Годината е 1888г. Време на големи научни открития, на исторически и географски изненади. Ето защо група учени решават да основат Географско дружество на САЩ, което да разпространява научни знания до най-широки среди на обществото. Те скоро разбират, че това не може да стане без да имат печатно издание. И ето, през октомври 1888г се появява списание National Geographic, но то няма нищо общо с днешното издание. В него няма нито една фотография, между скучните кафяви корици са публикувани тясно специализирани статии.

Нещата започват да се променят, когато за главен редактор на пълно работно време е назначен Гилбърт Х.Гроувнър. Той остава на този пост цели 55 години, навярно това е рекорд за Гинес. Гроувнър обявява на колегите си, че трябва да превърнат списанието от издание, пълно със скучни географски факти, „в средство за разпространение на живата, вълнуваща истина за невероятния свят, в който живеем“.

Едно от първите неща, които Гроувнър въвежда, е употребата на разказ в първо лице, както и разбираем, ясен стил. От 1910 г. нататък за списанието стават характерни нарастващият брой черно-бели и цветни фотографии. Повече от век по-късно National Geographic, вече с жълта рамка на корицата, всеки месец разкрива света на географията и изобщо на науката пред милиони абонати от цял свят. С помощта на изчерпателни и актуални статии, а също и с легендарни фотографии и карти списанието отразява динамичните световни промени, пречупени през призмата на личния опит.. „Целият свят вече гледа как живеят останалите по света", писа журналистът от списанието Мейнард Оуен Уилямс през 1921 г., десет години преди рекордната му експедиция, при която прекосява Азия с мотоциклет от Средиземно до Жълто море. Септемврийският брой от 1959 г. слага началото на цветните корици на списанието.

През 60-те години космическите изследвания разкриват нови хоризонти пред читателите на National Geographic. Списанието издава и карти приложения, които за пръв път показват върховете и падините по океанското дъно така, сякаш водата е била източена.

През същото десетилетие излиза първият изцяло цветен брой на списанието. Броят на читателите скача от 3 милиона през 1962 г. до 6,4 милиона през 1969 г. Редакторът Гилбърт М. Гроувнър, внук на първия главен редактор на National Geographic, както и неговите наследници насърчават отразяването на спорни въпроси и проблеми като замърсяванията с химикали, ядрената енергетика, нелегалната търговия с животни и етнически конфликти.

Технологичният напредък през последните три десетилетия направи възможни различни нововъведения като например близки кадри от света на клетките и атомите, живота в дълбините на океана и чудесата на Космоса.

Днес списанието, което се чете във всички страни по света, се издава на английски и на още 39 други езика, в това число на български вече 15 години. Нашата история, географски забележителности, научни изследвания са истински магнит за читателите ни и те превърнаха списанието в най-четеното периодично издание у нас. Донесоха му и редица отличия от Главната редакция във Вашингтон.

Красимир Друмев,

Главен редактор на сп. National Geographic България

Виж повече