Меч от кръстоносните походи на 900 години е открит в Средиземно море

Цивилизация

Историческата реликва е богато инкрустирана с камъни и черупки на морски създания, след като прекарва близо хилядолетие в морето. Находката е открита случайно от водолаз.

Карта на част от Средиземно море.

Карта на част от Средиземно море.

© Google Maps

При едно от своите скорошни гуркания в залив край бреговете на град Хайфа в Израел, любопитен обект във водите на Средиземно море привлича погледа на Шломи Кацин. Той вади от пясъка предмет, покрит с черупки, и го заснема с камерата си.

Кацин съобщава за своето откритие на Израелското управление на антики (Israel Antiquities Authority - IAA), а експертите преценяват, че предметът, който се оказва железен меч, някога е принадлежала на рицар от кръстоносните походи. Според археолозите възрастта му е 900 години.

"Железният меч е запазен в перфектно състояние и представлява красива и рядка находка", казва Нир Дистелфелд, инспектор в Отдела за предотвратяване на грабежи на IAA. "Очевидно е принадлежал на рицар кръстоносец."

Мечът е с дължина 1,22 м и тегло над 4 кг, но заедно с всички морски организми, които се прилепват към острието и дръжката му през последните девет века. Предположението е, че скорошна буря разкрива ценния предмет сред пясъка, който го съхранява толкова дълго време.

Заедно с мечът, водолазът открива древен камък, метални котви и фрагменти от керамика. The New York Times съобщава, че Кацин отказва покана за интервю с мотива, че “не иска откритието да "остава" за него”.


Директорът на отдела за морска археология на IAA Коби Шарвит отбеляза, че реликвите показват, че регионът вероятно „е служил като малко, временно естествено пристанище за кораби, търсещи подслон“, и подчертава, че заливът е използван по времето на кръстоносните походи.

Кръстоносните походи са поредица от религиозни войни, инициирани, подкрепяни и понякога ръководени от Римокатолическата църква. Някои от най-известните от тях се водят в периода XI – XIII век, когато кръстоносците нахлуват в Светата земя (съвременните Палестина и Израел). Те представляват значително политическо, социално, културно и религиозно явление, което променя хода на световната история.

Мечът ще бъде изложен пред обществеността, след като бъде почистен, възстановен и изследван от Израелското управление на антики, пише CNET.