8 места, които да посетите, ако обичате „Междузвездни войни“

Цивилизация Природа • •

Татуин и гористата луна Ендор може да изглеждат като в една далечна галактика, но тези светове от “Междузвездни войни” са по-близо, отколкото си мислим.

Вила Балбианело, с изглед към езерото Комо на върха на полуостров Лаведо в Италия, се превърна в Набу в Междузвездни войни: Епизод II — Клонираните ат...

Вила Балбианело, с изглед към езерото Комо на върха на полуостров Лаведо в Италия, се превърна в Набу в Междузвездни войни: Епизод II — Клонираните атакуват.

© REDUX

Фантастичните среди на измислените планети са вдъхновени и заснети на места от реалния свят - от скалистите върхове и брулените от вятъра острови на Шотландските планини до древните руини и варосаните къщи на Тунис.

Люк Хал, дизайнерът на продукцията на най-новата оригинална поредица от “Междузвездни войни” - “Андор”, излъчван в стрийминг платформата на Disney+, казва, че заснемането на място, вместо използването на CGI ефекти, може да бъде основен източник на вдъхновение при създаването на въображаем свят.

„Писането на [“Андор”] беше толкова подробно, детайлно и базирано на характер, че веднага си помислихме: “трябва да направим това на реално място”, защото локацията ще му придаде гравитация“, казва Хал. „Това прибавя този слой на дълбочина и реалност, който не винаги можете да внесете в сериите.“

Не е нужно “Хилядолетният сокол” да ви пренесе до неземните пейзажи, които нашите любими бойци от Съпротивата и силите на Империята наричат свой дом. Достатъчно е да вземете самолет, влак, лодка или кола до тези осем звездни места от “Междузвездни войни”.

Лансароте, Канарски острови - Ферикс, “Междузвездни войни: Андор”

С надиплени полета от лава, златни и черни пясъци и скали с причудливи форми, ефирният пейзаж на Лансароте, най-северният от Канарските острови в Испания, може да изглежда като друга планета. В “Междузвездни войни: Андор” той се превъплащава във град Ферикс, където главният герой Касиан Андор, крадец, станал шпионин на бунтовниците, е нападнат от Сирил Карн, офицер на Империята.

„Отначало не планирахме да ходим до Лансароте, защото не искахме да правим пустиня, но докато изграждахме Ферикс, тези цветове просто продължаваха да се връщат, тези нюанси на червено в този марсиански пейзаж”, казва Хал. „Ето защо Лансароте стана добро отправно място за създаване на Ферикс.“

Потърсете местата от сцените, включително Salinas de Janubio - най-голямата солна равнина на Канарските острови, и Зелената лагуна (цветът се дължи на водораслите).

На Канарските острови Зелената лагуна на Лансароте (Charco de los Clicos), близо до крайбрежното село Ел Гофо, е едно от местата, използвани за създав...

На Канарските острови Зелената лагуна на Лансароте (Charco de los Clicos), близо до крайбрежното село Ел Гофо, е едно от местата, използвани за създаването на пустинната планета Ферикс в сериала по "Междузвездни войни" - "Андор".

© ISTOCK, GETTY IMAGES

Остров Джерба, Тунис - Татуин, различни епизоди

Остров Джерба е дом на няколко важни обекти от “Междузвездни войни”, включително емблематичната кантина Мос Айсли, представена за първи път в “Епизод IV - Нова надежда”. В континенталната част на Тунис има още места от Междузвездни войни, като хотел Sidi Idriss - традиционна берберска подземна къща, използвана като дома на Люк Скайуокър, когато е дете (и все още е отворена за гости).

Много от снимачните площадки в Тунис, избрани за заснемане на "Епизод IV - Нова надежда", отпадат поради пустинни пясъчни бури, но някои, ка...

Много от снимачните площадки в Тунис, избрани за заснемане на "Епизод IV - Нова надежда", отпадат поради пустинни пясъчни бури, но някои, като тази структура на остров Джерба, остават.

© REDUX

Езерото Комо, Италия - Набу, “Епизод II – Клонираните атакуват”

Няколко момента на планетата Набу, включително престоя на Падме и Анакин във Вила Варикино, са заснети на брега на езерото Комо, третото по големина езеро в Италия. Разкошни имения, датиращи от XVIII век, се редят край езерото, включително Вила Балбианело, използвана като декор за тайната сватба на двойката в „Епизод II – Клонираните атакуват“.

Припомнете си няколко познати сцени от "Междузвездни войни", докато се разхождате край езерото Комо в Италия.

Припомнете си няколко познати сцени от "Междузвездни войни", докато се разхождате край езерото Комо в Италия.

© REDUX

Национални и държавни паркове Redwood в Калифорния - Гористата луна Ендор, “Епизод VI - Завръщането на джедаите”

Националните и държавните паркове Redwood защитават 45% от останалите стари секвои в Калифорния – толкова високи дървета, че е трудно да се повярва, че растат на Земята. Най-малко четири от парковете Redwood – Humboldt, Jedediah Smith, Prairie Creek и Grizzly Creek, са използвани за пресъздаване на гористата луна Ендор, дом на еуоките.

Извисяващите се дървета на държавния парк Prairie Creek Redwoods в Калифорния (на снимката тук) вдъхновяват сцена, която се развива на гористата луна...

Извисяващите се дървета на държавния парк Prairie Creek Redwoods в Калифорния (на снимката тук) вдъхновяват сцена, която се развива на гористата луна Ендор в "Епизод VI – Завръщането на джедаите"

© ALAMY STOCK PHOTO

Салар де Уюни, Боливия - Крайт, “Епизод VIII - Последните джедаи”

Салар де Уюни в Боливия е най-голямата солна равнина в света и печеливш обект за добив на сол и литий - елементът, необходим за захранване на лаптопи, смартфони и електрически автомобили. В друга вселена този суров, но красив пейзаж се превъплъщава в отдалечената миньорска планета Крайт – крепост на бунтовниците.

През определени сезони тънък слой вода превръща Салар де Уюни в Боливия в огледално платно. Абсолютно белите солени равнини се превърнаха в планетата...

През определени сезони тънък слой вода превръща Салар де Уюни в Боливия в огледално платно. Абсолютно белите солени равнини се превърнаха в планетата Крейт по време на последната битка между Първия орден и Съпротивата в "Епизод VIII – Последните джедаи“ .

© GETTY IMAGES

Горски лабиринт Puzzlewood, Великобритания - Гората на Такодана, “Епизод VII - Силата се пробужда”

С 14 акра буйна гора, тайни пещери и древни руини, не е чудно, че мистичните гори на Puzzlewood са припознати като идеалното място за горите на Такодана в “Епизод VII - Силата се пробужда”. Планирайте очарователен престой в една от къщите на Puzzlewood, докато други посетители търсят животни, римски монети и предмети, скрити из гората.

В Англия гората Puzzlewood с покрити с лишеи пътеки, вековни дървета и древни руини, е мястото за първото противопоставяне между Кайло Рен и Рей в „Си...

В Англия гората Puzzlewood с покрити с лишеи пътеки, вековни дървета и древни руини, е мястото за първото противопоставяне между Кайло Рен и Рей в „Силата се пробужда“.

© ALAMY STOCK PHOTO

Скелиг Майкъл, Ирландия - Скривалището на Люк Скайуокър, “Епизод VII - Силата се пробужда”

Нищо чудно, че Люк Скайуокър е избрал тези красиви ирландски острови за свое скривалище. Разположен на около 12 км от брега на Графство Кери, Ирландия, този обект на ЮНЕСКО е дом на втората по големина колония на корморани в света, както и на много други видове морски птици, включително кайри. Някогашно монашеско селище от VI век, Скелиг Майкъл (Sceilg Mhichíl на ирландски език) е достъпен само с лодка. Когато посетителите пристигнат на острова, могат да изкачат 600-те стъпала до манастира. Въпреки че на самия остров няма места за настаняване, има няколко удобни хотела в окръг Кери.

Тези къщи, близо до един от най-интересните раннохристиянски манастири в света – „Свети Михаил“ (Skellig Michael) в Ирландия, между V и VIII век приют...

Тези къщи, близо до един от най-интересните раннохристиянски манастири в света – „Свети Михаил“ (Skellig Michael) в Ирландия, между V и VIII век приютяват монаси, търсещи безопасно убежище, където да се отдадат на своите вярвания. Едноименният остров става тайното убежище на Люк Скайуокър в "Епизод VIII – Последните джедаи“.

© ALAMY STOCK PHOTO

Ледник Hardangerjøkulen, Норвегия - Хот, “Епизод V - Империята отвръща на удара”

На този ледник няма да ви чакат уампи, но все пак можете да се преструвате, че сте част от битката на ледената планета Хот. Ледникът се намира близо до изолираното планинско село Финсе, до което се стига само с влак. За да стигнете до ледника, ще ви е необходим екскурзовод, което може да стане между юли и септември.

Туристи скачат през пукнатина на ледника Hardangerjøkulen в Норвегия. Феновете на „Междузвездни войни“ може да го разпознаят като отдалечената ледена...

Туристи скачат през пукнатина на ледника Hardangerjøkulen в Норвегия. Феновете на „Междузвездни войни“ може да го разпознаят като отдалечената ледена планета Хот, където Хан Соло спасява Люк Скайуокър, след като неговият таунтан е нападнат от вампа.

© REDUX

The Walt Disney Company е мажоритарен собственик на National Geographic Partners.

Междузвездни войни: Андор” се излъчва само в Disney+ от 21 септември.