7 години от мощното земетресение в Пернишко

Природа България

Изминаха 7 години от мощното земетресение в Пернишко, от което пострадаха хиляди домове, а много хора останаха без покрив.
Часовникът на Минната дирекция в Перник
Снимка: БГНЕС
Часовникът на Минната дирекция в Перник Снимка: БГНЕС

На 22 май 2012 година в 2.58 часа земята в Пернишкия регион се разтърсва. Силата е 5,8 по скалата на Рихтер, отчетена от БАН. Гръцкият сеизмологичен център отчита 6,0 по Рихтер, румънският – 6,1 по Рихтер, а турският – първоначално го отчита като трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер. Земният трус е усетен почти в цяла България, усетен е и в Гърция, в Македония и в Сърбия. Чува се страшен тътен, след което земята е разлюляна в продължение на няколко минути. Следват вторични трусове с магнитуд 4,7 и няколко от 4,5 по скалата на Рихтер. А по-слабите вторични земетресения продължават с месеци и са стотици. Хората изпадат а в шок и паника и мнозина напускат града за седмици.

Равносметката – хиляди къщи с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ “Република” в Перник се срутва наполовина, високите комини на заводите са напукани. Стената на язовир “Студена” издържа въпреки силното земетресение. Наскоро започна укрепването и ремонтът на язовирната стена – 5 години след земетресението.

Ден и нощ град Перник напомня на следвоенна обстановка, по улиците рядко може да се срещне човек. Всички са уплашени, а политиците се изреждат на посещение в най-пострадалите райони, като обещават на хората помощ, за да възстановят домовете си. В крайна сметка са отпуснати пари само за най-пострадалите, чиито къщи са разрушени, а другите хора с напуканите домове и изпопадали комини получават скромните 325 лева на домакинство – колкото да си поправят някои комини. Над 4000 домакинства остават без помощ и всеки се оправя както може. Повечето панелни блокове до ден днешен са с конструктивни изменения.

И така, днес животът в Пернишко върви по нормалния начин, но все има спомени за това, че природата е много по-силна от нас. /БГНЕС