Първични инстинкти

Природа Наука

Хиените имат наистина уникална репродуктивна система.
Текст: Леван Буткузи; Снимка: Джоуъл Сартори
Текст: Леван Буткузи; Снимка: Джоуъл Сартори

Всъщност толкова уникална, че векове наред хората смятали, че всичките 4 вида хиени (петниста, ивичеста, кафява и земен вълк) са хермафродити, защото при чифтосването и двамата партньори изглеждат така, сякаш имат пениси. Предполагало се, че променят пола си според нуждата.

Истината е, че женската петниста хиена, за разлика от всеки друг бозайник, има клитор, който е по-голям от пениса на мъжкия. „Клиторът е невероятно издължен и образува напълно еректиращ псевдопенис, чрез който те уринират, чифтосват се и раждат“, казва Кей Холикамп от Мичиганския щатски университет в Ийст Лансинг. Това е единственият женски бозайник, който няма външен вагинален отвор.

По време на чифтосване този орган е отпуснат, но мъжкият трябва да постави еректиралия си пенис в клитора. Ако това ви звучи като нещо некомфортно, представете си тогава какво е да родиш 1,5-килограмово малко през същия отвор. Как е еволюирал този странен генитален апарат?

Много биолози са мислили дълго и задълбочено върху този въпрос, но „все още никой не разбира напълно за какво служи този орган“ – казва Холикамп.

Петниста хиена

Местообитания: Африка, от Сахел до Южна Африка, в полупустини, савани и планински гори

Статус: Незастрашена

Октомври 2017

Вижте повече

Октомври 2017