"50-те най-влиятелни фигури в Библията" (колекционерско издание)

безплатна доставка до Еконт офис

Книги Цивилизация

Автор: Жан-Пиер Исбутс

ISBN: 978-954-399-409-0

ПОРЪЧАЙ ТУК

Без съмнение Библията е най-значимата книга на всички времена. Но кои са най-влиятелните библейски фигури и каква е ролята им в Стария и в Новия завет? Oткрийте отговорите със специалното колекционерско издание “50-те най-влиятелни фигури в Библията” на National Geographic България.


От Адам и Ева и първородния грях до предателството към Иисус и възхода на християнството разказва изследователят Жан-Пиер Исбутс в своето изключително произведение “50-те най-влиятелни фигури в Библията”.

Фокусирайки се върху библейските разкази за 50 от най-влиятелните фигури от Стария и Новия завет, книгата успява да предаде последователността на историята в цялост, като същевременно интерпретира и обяснява спорни моменти и събития в техния исторически, морален и религиозен контекст.

Такъв момент например е библейският разказ за братоубийството, което извършва Кайн над Авел. Когато Кайн пораснал, той тръгнал по стъпките на своя баща Адам и станал земеделец, докато Авел станал овчар. Различният поминък на братята отразява растящото напрежение между земеделци и скотовъдци, между уседналите племена и номадите, които били в обтегнати отношения в сухия климат на Леванта в ранната бронзова епоха. (Леванта е исторически географски термин, отнасящ се до голяма територия в източното Средиземноморие.)

А разказът за жертвоприношението на Исаак - обичният син на Авраам, повдига въпроса защо Бог би поискал от някой човек да принесе в жертва собственото си дете. Всъщност, жертвоприношенията на деца са се практикували масово в Сирия и Ханаан. Практикували се и във финикийския култ към Баал, и в Еномовата долина под Йерусалим. Вероятно смисълът на този разказ от “Битие”, е да покаже, че Господ, който в последния момент спрял ръката на Авраам, изцяло отхвърлял тази практика.

“50-те най-влиятелни фигури в Библията” разглежда темите за патриархалния строй, за робството и многоженството, за ревността и майчината обич, за изконните човешки страсти и слабости, и за възмездието на делата в библейските сюжети.

Книгата разглежда и спорните моменти в четирите евангелия от Новия завет, които описват живота и делата на Иисус. Те невинаги съвпадат помежду си и всъщност понякога си противоречат. Какво е тълкованието на тези противоречия и дали евангелистите Матей, Марк, Лука и Йоан са били преки свидетели на събитията, които описват или преразказват разкази на свидетели?

Потърсете тези и много други отговори в книгата “50-те най-влиятелни фигури в Библията”.

Mожете да преоткриете пророчествата, мистериите и тайнствата от Стария завет, както и делата на апостолите и светците от Новия завет.

Стилът на автора е лек и увлекателен, а изумителните илюстрации представят изящни произведения на изкуството на библейска тематика от гениални автори като Петер Паул Рубенс, Джовани ди Паоло, Рембранд ван Рейн, Франческо Айец, Доменико Фети, Сър Лорънс Алма-Тадема, Сандро Ботичели, Микеланджело да Караваджо и много други велики художници.

“50-те най-влиятелни фигури в Библията” е артистичен и интригуващ подарък, който оставя трайна следа в съзнанието. Тематичното колекционерско издание на National Geographic България е книга, която дава много теми за размисъл и същевременно носи разбирането за сложните библейски разкази. Тук те са поставени в контекста на реално случили се исторически, социални и културни събития от древността до превръщането на християнството в най-разпространената религия в света.

И въпреки невероятния период, който обхваща, тази книга се прочита на един дъх.

​Новото колекционерско издание “50-те най-влиятелни фигури в Библията” съдържа:

ЧАСТ I:

  • Най-влиятелните фигури в Битие и Изход

Старият завет включва първите пет книги от Еврейското писание - „Битие“, „Изход“, „Левит“, „Числа“ и „Второзаконие“. Те обхващат времето от сътворението на Земята до драматичното бягство на евреите от Египет. Но най-силно сред тях се oткроява разказът „Битие“, който въвежда някои от ключовите теми в Библията. Сред тях са ролята на Бог като създател на Вселената и основна сила на моралната справедливост.

ЧАСТ II:

  • Най-влиятелните фигури в Древен Израил

Епичната сага за монархията на Израил, от влизането в Обетованата земя до завземането на Йерусалим от цар Навуходоносор, е основна тема в „Книги на пророците“. С тях навлизаме в период, който все повече се изяснява чрез археологически открития. „Книги на пророците“ разказват историята на израилтянското завоевание, през великото управление на Давид и Соломон, до разпадането на легендарна империя и причините за това.

ЧАСТ III:

  • Най-влиятелните фигури в Новия завет

Четирите евангелия, описващи живота и делата на Иисус, са сърцевината на Новия завет. Според него Бог изпратил Своя Син, Иисус Христос, да разпространи благата вест за новото Божие Царство и обещанието за вечно изкупление.

Галерия | Колекционерско издание "50-те най-влиятелни фигури в Библията"

Вижте 17 снимки

ПОРЪЧАЙ ТУК