Пет задължителни правила, които служителите в Tesla трябва да спазват

Цивилизация

Честото провеждане на разширени срещи със служителите разваля големите компании. Моля, въздържайте се от всички големи срещи, освен ако не сте сигурни, че те ще бъдат от полза за всички участници. И нека бъдат кратки.

Илон Мъсk - "Да се захващаме за работа"

Илон Мъсk - "Да се захващаме за работа"

© Източник: Instagram / elonmusk

Това пише Илон Мъск в имейл, изпратен до новинарския сайт Jalopnik. Ето кои са другите стриктни правила, които неговите служители трябва да спазват.


Избягвайте мащабните срещи

„Избягвайте честото провеждане на срещи, освен ако няма изключително спешен въпрос за решаване.“

Ако присъствието ви на среща не е необходимо, не ходете

„Напуснете среща или прекратете разговора веднага щом стане ясно, че присъствието ви не добавя стойност. Не е грубо да си тръгнете. Грубо е да накарате някой да остане и да си губи времето.“

Не позволявайте на йерархичните структури да доведат до неефективност

„Комуникацията трябва да се осъществява по най-краткия начин, необходим за изпълнение на задачата, а не през „командната верига". Ако ви трябва някой, свържете се директно с него. Всеки мениджър, който се опитва да налага модела на „командната верига“, скоро ще работи на друго място. Лошата комуникация между отделите, е в основата на всички проблеми. Решението е свободният поток от информация между всички нива."

Говорете директно с човека, който ви трябва

„Когато даден служител трябва да разговаря с ръководителя си, който говори с изпълнителен директор, който говори с вицепрезидент, който говори с друг вицепрезидент, който говори с изпълнителен директор, който говори с мениджър, който след това разговаря с лицето, което върши действителната работа, тогава се случват глупости. Трябва да говорите директно помежду си, за да се случват правилните неща по пътя."

Не губете време, като следвате глупави правила

"Най-общо казано, здравият ви разум винаги трябва да служи като ориентир за вашето поведение. Ако спазването на правилата на компанията в дадена ситуация очевидно е нелепо, като от карикатура „Дилбърт“, значи правилата трябва да се променят."

*Карикатури „Дилбърт“ - серии карикатури на абсурдни канцеларски ситуации, първоначално публикувани в “Уолстрийт джърнъл”.

Илон Мъск: Човек ще кацне на Марс след шест години

Вижте повече

Илон Мъск: Човек ще кацне на Марс след шест години

Американският предприемач Илон Мъск, който ръководи компаниите „Tesla” и „SpaceX”, заяви, че първият човек ще кацне на Марс след шест години.