5 изненадващи начина, по които конопът помага на планетата

Наука

Дълго използван за лечение на болести - от тревожност до възпаление, сега конопът се използва за конструиране на коли, варене на бира и иновации в различни устойчиви решения.

Конопени растения във ферма за марихуана и добив на канабидиол (CBD) в Колорадо.

Конопени растения във ферма за марихуана и добив на канабидиол (CBD) в Колорадо.

© Джеръми Поланд / GETTY IMAGES

Днес конопът, представител на семейство Конопови (Cannabaceae), се радва на добрата си репутация за употреба в медицината. Растението съдържа съединението канабидиол (CBD), което активира определени рецептори в мозъка, помагащи за регулирането на нервната система. Активното вещество се използва за лечение на тревожност, безсъние и възпаление, но проучванията показват, че то може да помага и при епилепсия, хронична болка и пристрастяване.

През последните години обаче употребата на конопа надхвърля пределите на медицинската сфера. Той вече се използва в изграждането на състезателни коли, за приготвянето на по-устойчива бира и набавянето на протеини при хранене. Ето пет изненадващи съвременни приложения на конопа.

1. Убиец на микроби

CBD убива много ефективно някои видове бактерии, според откритията на австралийски изследователи. Това означава, че активната съставка в конопа е сериозен кандидат на чиято основа да бъде разработен нов вид антибиотик. В момента активното вещество се използва при астма и болка.

2. Високи скорости

Конопеното влакно е здраво, еластично, леко и биоразградимо, което го прави отличен заместител на пластмасата. Батериите добавят стотици килограми към електрическите превозни средства, което намалява ефективността им. По тази причина производителите на електромобили все повече използват коноп в интериора и каросерията на автомобилите. През 2019 г. Porsche дори изгражда части от корпуса на състезателни автомобили от конопени влакна. А маслото, извлечено от растението, може да се използва за производство на дизелово гориво.

3. Устойчив текстил

Конопените растения са шест пъти по-ефективни от памука, когато става въпрос за използване на вода, според откритията на изследователи от Института по селскостопанско инженерство и биоикономика на Лайбниц, Германия, което ги прави устойчиви на суши. В допълнение към това, на единица площ може да бъде отгледан три пъти повече коноп, отколкото памук. А отделяните в атмосферата емисии CO2 по време на производствения процес, са сходни при двете растения.

4. Бира от коноп

Швейцарски изследователи създават бира с конопени цветове, които заменят три четвърти от хмела, който обикновено се използва в производството на пиво. Това е много по-устойчиво решение, казват те. В страната цветовете на конопа се считат за отпадъчен продукт в процеса на промишлено производство. Но това е издръжливо растението, което се нуждае от малко пестициди и малко торове, за да се развива успешно, и изглежда не се притеснява от топлината или променящите се метеорологични условия, предизвикани от изменението на климата. Бирата от коноп няма вкусови недостатъци, както показа тестът на сляпо за вкус.

5. Протеинова бомба

Конопените семена са богати на протеини. Всъщност, съдържат приблизително същото количество протеини като говеждото месо. Но те също са богат източник на висококачествени аминокиселини, фибри и омега-3 мастни киселини, което ги прави ценна протеинова алтернатива за вегани. Учените разработват паста, тофу и различни заместители на месо от коноп.

Тази история първоначално е публикувана в немското издание на National Geographic от август 2022 г.