Дивото зове

Природа България

Датският писател фантаст Ханс Хенрик Льойке е роден в Копенхаген през 1964 г. Една от страните, посещавани често от автора, е България. Есето, което ви представяме, е подготвено специално за българското издание на списание National Geographic.
© от Ханс Хенрик Льойке

Често посещавам България. Въпреки това не ходя на вашето Черноморие. Предпочитам истинската България пред свръхексплоатираните туристически дестинации. Във време, в което малцина ги е еня за устойчивото развитие и видовете изчезват бързо по цялата планета, България все още е богата на флора и фауна. Вероятно най-богатата в Европа. И ако я запазите непокътната, може би скоро ще дойдат повече хора, за да се докоснат до нея. Разбира се, в случай че реагирате, докато още можете да използвате това съкровище за своето собствено благо и за благото на бъдещите поколения.

Например колко са българите, които знаят, че правителството ви има проект за магистрала, който подозрително прилича на датския проект "Гуденодал"? Нова магистрала между София и Кулата ще се изгради през Кресненското дефиле върху 18-километров отрязък по протежението на Струма между Пирин и Малешевската планина. Широкият между 25 и 29 метра път ще следва почти точно направлението на вече съществуващия 9-метров. Последният вече е отговорен за смъртта на хиляди животни по време на тяхната ежедневна миграция към и от реката - смазвани от преминаващите коли и камиони. Бъдещата магистрала обаче ще бъде непреодолима преграда за множество малко бозайници; ще причини сериозно увеличние на смъртността им и сигурно изчезването на много видове.

Решават ли секундите бъдещето? Преди Европа да бъде трансформирана в еднообразен пейзаж с няколко останали животински и растителни вида, трябва да имаме предвид, че технологично твърде превъзхождаме племената, които са превърнали Каракум и Сахара в пустини. Този факт има две значения: 1) в състояние сме да причиним екологични катастрофи по-бързо и в по-големи мащаби от когато и да било,
но 2) предварителното познаване на риска ще ни позволи да го предотвратим. Оттук и моят въпрос:защо, при условие че отдавна е предложено алтернативно разрешение?

Ноември 2007

Вижте повече

Ноември 2007