400 метров кораб заседна в Суецкия канал

Наука

Огромният товарен кораб Ever Given вече повече от два дни е заседнал в Суецкия канал и го блокира.

Блокадата на Суецкия канал, който свързва Азия и Европа, струва на световната икономика около 400 милиона американски долара на час, сочат оценки на вестник Lloyd’s List. Корабът с име Ever Given е заседнал в Суецкия канал от вторник сутринта. Каналът е важен търговски път, свързващ Европа с Азия. Той е важна връзка за много световни доставчици, забавянията на товарите се отразяват на целия свят.

Ever Given, който плава под панамски флаг, е пътувал от китайската провинция Янтиан към Ротердам, Нидерландия. Във вторник около 7.40 сутринта (местно време) обаче товарният кораб засяда.

С ширина 61 метра и дължина 396 метра Ever Given сега заема цялата ширина на канала. Първоначално имаше подозрения, че инцидентът с Ever Given е бил причинен от силни ветрове и пясъчни бури. Пясъчните бури не са рядкост в Египет, особено по това време на годината. Освен това предишни данни сочат, че корабът е изгубил мощност и се е отклонил от курса.

Lloyd’s List оценява стойността на товарите, които ежедневно минават през канала на 9,7 милиарда долара (с 5,1 милиарда долара за Запада и 4,6 милиарда долара за Изтока). Блокадата ще струва на световната икономика около 400 милиона долара на час поради забавянето на стоките.

Средният брой на корабите, които минават през канала всеки ден е 93. Това означава, че близо 300 кораба до момента са блокирани. Задръстването не е решено и може да отнеме седмици преди Ever Given да бъде освободен отново.