40 години: „Вояджър” пренаписа астрономията и още се рее из Космоса

Наука

Сами ли сме? Преди 40 години учените от НАСА се опитаха да отговорят на този въпрос, като изпратиха два безпилотни космически кораба „Вояджър” извън планетата.
Основната мисия на „Вояджър” е да изследва други планети, включително Юпитер, Уран, Сатурн и Нептун. 
Снимка: БГНЕС
Основната мисия на „Вояджър” е да изследва други планети, включително Юпитер, Уран, Сатурн и Нептун. Снимка: БГНЕС

Мисията им беше да пътуват по-далеч от всяка произведена от човека машина в историята. Те все още пътуват. Когато „Вояджър” 1 и 2 бяха стартирани през 1977 г. от Кейп Канаверал, Флорида, учените знаеха малко за планетите в Слънчевата система и трудно можеха да си представят обхвата на предстоящата космическа одисея.

„Никой от нас не знаеше, когато започнахме преди 40 години, че всичко ще продължава да работи и че няма да спрем това пионерско пътешествие”, каза ученият зад проекта Ед Стоун.

Основната мисия на „Вояджър” е да изследва други планети, включително Юпитер, Уран, Сатурн и Нептун, но също така да пренася историята на човечеството в дълбокото космическо пространство.

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети в космоса

Вижте повече

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети в космоса

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети в космоса. То ще се присъедини към песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин“.

На борда космическите на кораби се намират „златни плочи”, които би трябвало да оцелеят поне 1 милиард години и съдържат ключова информация за човечеството и живота на планетата Земя, в случай на среща „от третия вид”. Записите включват звуци на китове, песента „Джони Б. Гуд” на Чък Бери, Петата симфония на Бетовен, японска традиционна музика, поздрави на 55 езика и други.

Американският астроном Карл Сейгън, един от водещите учени, участващи в проекта, добави и гласа на своя син Ник, който сега е на 46 години. „Привет от децата на планетата Земя”, казва тогавашното дете.

Общо 115 изображения са кодирани в аналогов формат, включително Великата китайска стена, телескопи, залези, слонове, Джейн Гудол с шимпанзета, летище, влак, кърмеща майка, делфини и изображения на човешките полови органи. Проучване на други светове „Вояджър 2”стартира първи, на 20 август 1977 г., последван от „близнака си” на 5 септември същата година.

Проектът се изправи пред много предизвикателства от самото начало - от ограничените бюджети до границите на съвременните технологии през 70-те години. Един от специалистите зад проекта припомня, че опаковането на кабелите на „Вояджър” в алуминиево фолио - закупено от магазин за домашни потреби - предпазва космическия апарат от „изпържване” при тежки лъчения.

Освен това, тогавашният президент Ричард Никсън искал да ограничи мисията до две планети и петгодишен живот, но учените планирали по-дълга мисия за всеки случай. И, ето, космическото дуо продължава да разкрива любопитни новини от дълбините на Космоса.

Така например, „Вояджър” откри първите активни вулкани извън Земята на луната на Юпитер - Йо - и признаци на подземен океан на другата луна на Юпитер - Европа. Луната на Сатурн – Титан – пък има най-близката до земната атмосфера в Слънчевата система, докато луната на Нептун – Тритон – се радва на интересни ледени гейзери.

Почитай тази синя точка

На снимките от летателните апарати, Земята изглежда като малко петънце от прах на слънчевата светлина, по-малко от един пиксел в необятното пространство. „Мисля, че тази перспектива подчертава нашата отговорност да се грижим и пазим тази синя точка - единствения дом, който имаме”, каза Сейгън на пресконференция по онова време.

Къде са те сега?

„Вояджър 1” се отдалечи на около 13 милиарда мили от Земята през август 2012 г. „Вояджър 2” също е на път и е единственият космически кораб, който е прелетял над четирите външни планети в нашата Слънчева система. Космическите кораби, задвижвани с плутоний, ще продължат, докато горивото им свърши, а след това ще орбитират в центъра на Млечния път.

Специалистите казват, че камерите са спрели да работят отдавна, но около пет устройства събират данни. Те поддържат връзка с корабите ежедневно и се надяват, че ползотворната работа ще продължи още поне десетилетие. „Те все още откриват нови неща, защото са там, където никой не е бил преди”, казва Стоун. /АФП