38 градуса в Сибир: какво ни казват жегите за климатичните промени

Природа

Температурни измервания в руския град Верхоянск, северен Сибир, едно от най-студените населени места в света, отново предизвикаха удивление.
© Снимка: iStock

По данни на Световната метеорологична организация на 20 юни 2020 г. в града, разположен точно над Северния полярен кръг, са били измерени рекордните 38 градуса по Целзий.

Екстремните стойности са отражение на всеобщото и драстично покачване на температурите в северните части на Русия. Според Службата за климатични промениКоперник“ средните температури през юни тази година в целия регион са с пет градуса по-високи от нормалното. В някои части на Сибир месецът е бил дори с 10 градуса по-топъл от обичайното. Това прави настоящата година по-гореща от предишните две рекордни години. Затоплянето на полярните райони е два пъти по-бързо през последните две десетилетия.

Галерия | Замразени активи

Вижте 15 снимки

Високите температури топят леда и снега и превръщат снежните бели полета в кални територии или пасища. Вместо да отразяват слънчеите лъчи, тъмните повърхности абсорбират много повече енергия, което води до по-нататъшно затопляне.

Дори и снеготопенето временно да доведе до по-висока влага на почвата, тя изсъхва по-бързо поради по-високите температури, което увеличава горещините и в резултат се получават горски пожари. Според Службата за климатични промени „Коперник“ миналата година в Арктика са възникнали над 100 горски пожара. Само през юни 2019 г. пожарите са станали причина за освобождаването на 50 мегатона въглероден диоксид в атмосферата – това се равнява на общите годишни емисии на Швеция.

Вируси-убийци се събуждат в ледовете

Вижте повече

Вируси-убийци се събуждат в ледовете

Ледът в Антарктика се топи и това може да доведе до фатални последици: не само се повишава морското равнище, но също така наяве излизат опасни бактерии...

Високите температури топят и вечно замръзналите почви. В резултат може да се разклатят сгради и да се образуват свлачища, а пътища, тръбопроводи и всякакъв вид инфраструктура са застрашени от потъване.