377 мъртви кита открити край бреговете на Чили

Природа

По време на наблюдателен полет над отдалечен фиорд в Южно Чили, Патагония, учени направили поразяващо откритие: 377 мъртви кита. Това е най-големият брой мъртви китове, изхвърляни на брега досега.
За първи път мъртвите китове от вида сейвали са били забелязани в Патагония, Чили през юни, но сега учените се опитват да установят какво ги е убило....
За първи път мъртвите китове от вида сейвали са били забелязани в Патагония, Чили през юни, но сега учените се опитват да установят какво ги е убило. Снимка: Каролина Саймън Гутщайн

Поради отдалечеността на областта и бурното море учените не са имали възможност да наблюдават китовете директно, но въздушни и сателитни снимки идентифицирали 305 тела и 32 скелета в близост до залива Пенас и град Пуерто Наталес.

"Много от останките са в напреднал стадий на разложение и е трудно да се определи към кой вид принадлежат, но според размера и местоположението им най-вероятно става въпрос за сейвали", казва Каролина Саймън Гутщайн, ръководител на изследването.

Учените все още се опитват да разберат какво е причинило масовото измиране. Чилийското правителство също е предприело разследване, тъй като китовете са защитен за страната вид. В миналото за подобно измиране на китове в региона са били обвинявани токсични червени вълни, дължащи се на цъфтежа на токсични микроорганизми. Причина за токсичния цъфтеж на водорасли може да са отходни води или определени торове, макар че според Гутщайн е „много трудно да се посочи за виновник едно лице или корпорация“.

Световната популация от сейвали наброява около 80 000 екземпляра. Те са застрашен вид и стигат до 19,5 метра дължина и 50 тона тегло. Сейвалите се считат за най-бързите китоподобни и могат да развиват 50 километра в час. Живеят от 50 до 70 години и обикновено се срещат в дълбоки води далеч от крайбрежията.

Подобни материали

Шумът, причиняван от човека в океаните, погубва китовете

Китовете са по-близо до нас, отколкото си мислим

Учени разгадаха масовото измиране на морски животни