26 април 1986 година - ядреният апокалипсис

Природа Околна среда

На 26 април 1986 г. в съветската Чернобилска атомна централа става най-голямата ядрена авария в историята на човечеството.
Изоставен лунапарк в Припят
Снимка: iStock
Изоставен лунапарк в Припят Снимка: iStock

В 01:23 часа в резултат на дефектен дизайн и човешка грешка четвърти реактор на централата експлодира.

В ранните часове на 26 април по време на планирано спиране за рутинна поддръжка нощната смяна провежда важно изпитание на системите за сигурност - отложено от предния ден, когато персоналът е бил както по-многоброен, така и по-опитен.

Само след 40 секунди мощна енергийна вълна повишава температурата на реактора до много над допустимото, разкъсва някои от горивните касети и бързо предизвиква 2 експлозии. Графитните блокове, образуващи ядрото на реактора, започват да горят, запалва се и асфалтовият покрив на централата.

Разразява се най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството.

Пожарът гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си. Междувременно Северна Европа е залята от радиоактивни изотопи.

Галерия | Ядрени туристи

Вижте 10 снимки

При самата експлозията загиват двама души. Но инцидентът нанася невъобразимо тежки вреди на хората, родени в близките райони на Украйна и Беларус дни, месеци и дори години по-късно.

По оценки на Международната агенция за атомна енергия силата на експлозията надвишава над 100 пъти тази на ядреното оръжие, използвано през Втората световна война, а Световната здравна организация посочва, че общата радиоактивност на изпуснатия материал е 200 пъти повече от този при взривяването на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки.

Непосредствено след катастрофата загиват общо 31 човека, а участвалите в потушаването на пожара и разчистването 600 000 души получават високи дози радиация.

Галерия | Животни господстват в Чернобил 3 десетилетия след катастрофата

Вижте 6 снимки

След аварията над Източна Европа, в това число и България , части от Съветския съюз и Скандинавия преминава облак от радиоактивни отпадъци. Засегнати са големи територии в днешна Украйна, Беларус и Русия и са евакуирани около 200 000 души.

През 2011 г. неправителствената организация "Съюз на загрижените учени" предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 000 – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания инцидентът ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 г.

Галерия | Призрачните градове на Фукушима - 5 години по-късно

Вижте 7 снимки

Днес Припят - градът, построен през 1970-те, за да обслужва атомната централа, със своите изоставени жилищни блокове, плувни басейни и болници, в които всичко е непокътнато - от вестници до детски играчки и дрехи, представлява своеобразен музей на последните години на съветската епоха.

Припят и околните райони няма да бъдат годни за обитаване от хора през следващите няколко века. Според учените ще са нужни 900 години за разпадането на най-опасните радиоактивни елементи, за да достигне радиацията поносими за човека нива.

Неслучайно Припят присъства във видеоклипа към „Marooned” (Изоставен) от албума
„The Division Bell” на Пинк Флойд - в кадрите виждаме достатъчно доказателства, че тук някога за живели хора, но те предават усещането за изоставеност, тъй като градът е вече необитаем.