21 спиращи дъха места и преживявания за 2023 година

Природа

Открийте следващите си приключения в годишния списък на National Geographic с най-добрите туристически дестинации в света.

Гръцкият остров Карпатос. Островът е част от архипелага Додеканезите в Егейско море.

Гръцкият остров Карпатос. Островът е част от архипелага Додеканезите в Егейско море.

© Сиръл Джазбек / NATIONAL GEOGRAPHIC

Вдъхновението за пътуване е навсякъде. Въпросът е накъде да продължим. Вижте годишния списък на National Geographic с 21 дестинации, изпълнени с чудеса, възнаграждаващи пътешествениците от всички възрасти и подкрепящи местните общности и екосистеми. Тези места ви очакват, за да ги изследвате през предстоящата година.

Общност: Където опазването е от полза за всички

Малък бял параклис е кацнал Профитис Илияс (връх Свети Илия) - първенецът на планината Боздаг в Егейска Македония (намира се на гръцка територия).

Малък бял параклис е кацнал Профитис Илияс (връх Свети Илия) - първенецът на планината Боздаг в Егейска Македония (намира се на гръцка територия).

© Сиръл Джазбек / NATIONAL GEOGRAPHIC

Открийте Карпатос, Гърция, изненадващо и възвишено място, един от Додеканезките острови, където ръководените от жени начинания са водещи в устойчивия туризъм. Качете се на нов високоскоростен влак, който прави по-малко известните региони на Лаос достъпни за туристите и предоставя икономически възможности на местните общности. Отправете се към Гана, за да изследвате местното културно наследство и се забавлявайте с модерната тълпа в столицата Акра.

Природа: Бягства в диви, красиви места

Стадо зебри гази през водите на делтата на Окаванго в канала Селинда, който привлича изобилие от диви животни в Северна Ботсвана.

Стадо зебри гази през водите на делтата на Окаванго в канала Селинда, който привлича изобилие от диви животни в Северна Ботсвана.

© Бевърли Джубър / NAT GEO

Възхитете се от биоразнообразието на Ботсвана, както и от програмите за възстановяване на застрашени видове, създаване на коридори за дивата природа и разработване на проекти за туризъм, собственост на общността. Прекарайте време в Шотландските планини, където движението за възстановяване на дивата природа има за цел да възроди оригиналния пейзаж и местната флора и фауна. В Словения, дългогодишен лидер в устойчивия туризъм, тръгнете по нови кулинарно-туристически маршрути за колоездене, които минават край ферми, лозя, производители на сирене и други храни. На Азорските острови подкрепете отличените програми за устойчивост, които запазват природните чудеса на този вулканичен архипелаг, известен със своите термални извори и възможност за наблюдение на китове.

Култура: Места, където властват историята и наследството

Зашеметяващите древноегипетски открития включват изключително добре запазената гробница на Хуви на 4300 години, разкрита от археолога Мохамед Мегахед...

Зашеметяващите древноегипетски открития включват изключително добре запазената гробница на Хуви на 4300 години, разкрита от археолога Мохамед Мегахед в некропола в Сакара, близо до Гиза.

© Паоло Верзоне / NATIONAL GEOGRAPHIC

Посетете новия дом на Тутанкамон в Египет в Големия египетски музей в Кайро и вижте Алеята на сфинксовете в Луксор. Докоснете се до творческата енергия на най-добрия филмов фестивал в Азия и отпийте крафт бира в Пусан, Южна Корея, вторият по големина град в страната. Почетете историята по италианския Via Appia, древната „супермагистрала“ на Европа. Разгледайте културата и историята, с привкуса на провинциалната кухня, в Международния афроамерикански музей в Чарлстън, Южна Каролина. Вижте една от най-големите в света колекция от каменни статуи в пещерите Лунмън, обект на световното наследство на ЮНЕСКО в провинция Хенан, Китай.

Семейство: Вдъхновяващи пътешествия за всички възрасти

Train des Vignes предлага невероятна гледка към Женевското езеро, докато пътува  през включените в списъка на ЮНЕСКО лозя Lavaux.

Train des Vignes предлага невероятна гледка към Женевското езеро, докато пътува през включените в списъка на ЮНЕСКО лозя Lavaux.

© Маркус Гигер / SWITZERLAND TOURISM

В Швейцария пътувайте по релсите до старинни алпийски градчета за шоколад, туризъм и ски. Помогнете за спасяването на кожести костенурки (Dermochelys coriacea) в Тринидад и Тобаго, едно от най-важните местообитания на вида в света. Наблюдавайте птици в птичия рай, който се намира в Колумбия - омагьосаната земя на "Енканто" на Disney. Посетете игрищата на известния футболен отбор в Манчестър, Англия и се вдъхновете и от арт сцената на града.

Приключение: Вдигащи адреналина приключения

Интригуващите храмове на инките в Чокекирао се намират високо над река Апуримак в Перуанските Анди.

Интригуващите храмове на инките в Чокекирао се намират високо над река Апуримак в Перуанските Анди.

© Виктор Зей / NATIONAL GEOGRAPHIC

Направете преход до Чокекирао, Перу – изолиран център на инките, който все още се проучва, но скоро ще стане по-достъпен. В Нова Зеландия, родината на бънджи скоковете, съживете отново приключенския си дух след пандемията. Покачете адреналина си в по-малко посещаваните райони на популярния приключенски щат Юта, разположен сред Скалистите планини. В Австрия се разходете сред Алпийските селища (Bergsteigerdörfer), за да се докоснете до местната култура. И накрая, добавете Националния парк на архипелага Revillagigedo, Мексико, към вашия маршрут. Неговите защитени води, подкрепени от инициативата Pristine Seas на National Geographic, съдържат едно от най-големите струпвания на акули и манти в света.