23 април - Световен ден на книгата

Цивилизация България

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.
„Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга“, казва Кристофър Морли.
Снимка: iStock
„Наистина има рай на тази земя – рай, който обитаваме, когато четем хубава книга“, казва Кристофър Морли. Снимка: iStock

Датата е избрана не случайно. На 23 април са се родили и/или починали големи писатели като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.

Бяла кобила осигурява мобилна библиотека на остров Ява

Вижте повече

Бяла кобила осигурява мобилна библиотека на остров Ява

В Индонезия има не една подвижна библиотека, които са единствената връзка с книгите за населението на отдалечени райони.

 

Галерия | Библиотекари се изправят срещу Ал Кайда и спасяват...

Вижте 7 снимки

Целта на Международния ден на книгата – наред с инициативи като буккросинг, „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Походът на книгите“,  изграждането на къщички за книги, създаването на онлайн медии и много други - е да насърчи четенето и книгоиздаването.

Титлата „Световна столица на книгата“ се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

През 2017 година за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Гвинея Конакри, през 2018 г. столица е Атина, а за 2019 г.  - арабският Шарджа в ОАЕ.

Ема Уотсън оставя в лондонското метро книги за пътниците

Вижте повече

Ема Уотсън оставя в лондонското метро книги за пътниците

Британската актриса Ема Уотсън често е забелязвана да снове из подземните галерии на лондонското метро и да оставя на скришни места книги, които запалени читатели да...