2024 година може да донесе най-добрите полярни сияния от 20 години насам

Природа • •

Слънцето достига пика на своя приблизително 11-годишен цикъл, когато Северното сияние е най-видимо.

Полярните сияния са често срещани в Исландия, като това над село Вик. По време на слънчевия максимум географският обхват на полярните сияния може да с...

Полярните сияния са често срещани в Исландия, като това над село Вик. По време на слънчевия максимум географският обхват на полярните сияния може да се простира много по на юг.

© Бен Хортън / NAT GEO

Особено интензивна слънчева буря - изригвания, които изтласкват електрически заредени частици с висока скорост от Слънцето – е причина Северното (също Полярното сияние) да може да бъде видяно много по-на юг от обикновено, чак в Южна Испания например.

Експертите казват, че през 2024 г. може да видим още повече полярни сияния в региони, където обикновено не се наблюдават. Това е така, защото нашето слънце достига пика (слънчев максимум) на своя приблизително 11-годишен цикъл, когато слънчевата активност ще бъде най-висока.Но този максимум предизвиква дори повече вълнение от обикновено, защото последният, през 2014 г., беше най-слабият от един век насам, казва Марк Миш, изследовател в Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) в Боулдър, Колорадо.

Дали през 2024 г. ще видим едни от най-добрите полярни сияния от 20 години насам? Ето какво трябва да знаете.

Вятърна мелница на фона на мекото червено полярно сияние в Далхарт, Тексас.

Вятърна мелница на фона на мекото червено полярно сияние в Далхарт, Тексас.

© Уесли Лугънбил
За разлика от много сияния, наблюдавани на юг от техния типичен регион, това сияние предлага живи нюанси на оранжево и зелено, заедно с червено.

За разлика от много сияния, наблюдавани на юг от техния типичен регион, това сияние предлага живи нюанси на оранжево и зелено, заедно с червено.

© Уесли Лугънбил

Как да видите Северното сияние по време на слънчевия максимум

Северното сияние се появява в регион около северния магнитен полюс на Земята, наречен аврорален овал или аврорална зона, обяснява Дон Хамптън, научен сътрудник в Геофизичния институт на Университета във Феърбанкс, Аляска. Но този регион се измества и варира през цялото време в зависимост от силата на слънчевия вятър - поток от заредени частици от слънчевата атмосфера, който може да бъде подсилен от бури. По време на слънчевия максимум експертите очакват, че епизодите, когато авроралната зона расте и е по-активна, ще се случват по-често.

„Когато има повече енергия, [авроралната зона] става по-плътна и се разширява на юг“, казва Хамптън, така че дори хората, живеещи в 40-ия паралел ще имат добър шанс да видят полярно сияние веднъж или два пъти по време на този слънчев цикъл.

Приложенията за прогнозиране на сияние като NOAA’s Space Weather Prediction Center, Aurora Alerts и My Aurora Forecast & Alerts могат да помогнат да разберете кога да наблюдавате северното сияние, както и колко на юг ще се простира авроралният овал след слънчевата активност. Средно полярните сияния са по-чести около мартенското и септемврийското равноденствие, казва Магнус Вик, изучаващ космическото време в Института по космическа физика, Швеция.

За да увеличите шансовете си да видите Северното сияние, трябва да имате предвид и фактори като облачно време и светлинно замърсяване, които биха затруднили или направили невъзможно наблюдението му.

За да избегнете причиненото от човека светлинно замърсяване, помислете за международно сертифицирани места без светлинно замърсяване по целия свят, които може да откриете на DarkSky.org.

В редките случаи, когато Северното сияние е видимо по-на юг, то обикновено е слабо червено сияние на хоризонта – далеч не толкова драматично, колкото в снимки и филми“, казва Миш.

Тъмната област в горната част на слънцето в това изображение, направено през октомври 2015 г., е коронална дупка - източник на високоскоростен слънчев...

Тъмната област в горната част на слънцето в това изображение, направено през октомври 2015 г., е коронална дупка - източник на високоскоростен слънчев вятър, който причинява северните или полярни сияния на Земята.

© NASA, EYEVINE/REDUX

Слънчева активност и слънчев максимум

Настоящият 25-ти слънчев цикъл започва през декември 2019 г. Активността на най-близката ни звезда се очаква да достигне своя пик по-рано и по-силно, отколкото прогнозите на NOAA в началото на периода.

Слънчевите изригвания, изхвърлянията на коронална маса и слънчевите петна са само част от слънчевите събития, които се очаква да зачестят и да станат по-силни през 2024 г., казва Уик.

„Слънчевият максимум означава повече бури, а по време на бури северното сияние се появява по-често, по-интензивно е, продължава по-дълго и може да се простира до по-ниски географски ширини от обикновено“, казва Слава Меркин, космически физик и директор на Центъра за геокосмически бури в Лабораторията по приложна физика към Университета “Джон Хопкинс”.

Полярните сияния се причиняват от взаимодействието на слънчевия вятър (поток от горещ магнетизиран газ, наречен плазма) с магнитосферата (защитното пространство около Земята, където доминира магнитното поле на нашата планета), казва Миш.

​Как слънчевите бури влияят на Земята

Докато много слънчеви бури изпращат пориви на слънчевия вятър в други посоки, тези, които удрят Земята, могат да компресират и изкривят нашата магнитосфера.

Условията в нашата външна атмосфера, включително магнитосферата, влияят върху технологията на Земята по много начини, казва Бил Муртаг, координатор на програмата на Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA, включително прекъсване на GPS функциите и смущения в сателити в ниска орбита.

С настоящите нива на слънчева активност, по-високи от последните 20 години и нарастващи през 2024 г., това означава повече бури, от които да се учим, казва Миш.

„Колкото повече наблюдаваме тези явления, толкова по-добре ги разбираме и колкото по-добре ги разбираме, толкова по-добре можем да ги предвидим.“