2021 – издръжливи и отговорни

От редактора

декември | от редактора Красимир Друмев

Ще си призная – трудно ми е в този коледен брой да отправя към нашите читатели традиционните пожелания за щастие, крепко здраве и много късмет през новата година. Някак си нелепо ми звучат тези  думи след случващото се. Само като погледна себе си... Пиша тази бележка с маска на лицето, тя замъглява очилата ми и непрекъснато избърсвам стъклата. Сетне слушам за заразени и починали. Какви ти пожелания за щастие и радост...

 И все пак не съм прав. От известно време чета само един вид книги – документални за Втората световна война. Сред тях са и няколко за Аушвиц, за „ангела на смъртта“, изверга Менгеле. Колкото и да е изненадващо, в тези книги – а аз им вярвам, писани са от уважавани историци – няма вайкане, няма оплакване на злочеста съдба, няма отчаяние и депресия. Да, колкото и да е изненадващо, страданията от тази най-жестока война са направили хората по-силни и по-солидарни помежду им. Не говоря тук за моралните отрепки, които ги има във всяко общество откакто свят светува.

По-рано представата ми беше, че следвоенните поколения ще живеят доста спокоен живот. Вярно, на няколко пъти бяхме на ръба Изтокът и Западът да се сбият, но като че ли възприемахме това повече като словесни схватки, отколкото като заплашителна реалност. В тъй наречения социалистически лагер живяхме с едни или други тревоги, с дефицит и всевъзможни трудности. Но живяхме и с усмивки и с надежда, че нещата ще се променят към по-добро.

В днешното ни общество усмивките станаха твърде редки. Ковид-19 ни плаши като че ли повече от бомбите през войната. Влизаме намръщени в преливащите от стоки молове, купуваме си модни дрешки и излизаме пак намръщени, но не тръгваме да успокоим душите си в божия храм, не ставаме доброволци на Червения кръст, не даряваме кръв за умиращите. Знам, че хиляди добри хора правят тъкмо това, помагат на другите, но като цяло добре познатата ми Европа и САЩ живеят под знака на егоизъм, на социални и етнически конфликти, на политическа ненавист.

Ковид-19 се стовари върху главите ни с гнева на Зевс. От нас зависи да го надмогнем, като покажем най-добрите си човешки качества и най-вече издръжливост и отговорност. Именно те са спасявали човечеството от какво ли не.

Нека и сега да е така. 

Декември 2020

Вижте повече

Декември 2020