2021 г. е шестата най-гореща година в историята, съобщи НАСА

Природа

Науката не оставя място за съмнение - изменението на климата е екзистенциалната заплаха на нашето време“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Смог по време на изгрева над град Янтай, Китай.

Смог по време на изгрева над град Янтай, Китай.

© Изображение: Pixabay

Независими анализи на климатичните данни за изминалата година, публикувани от НАСА и Националната администрация по океаните и атмосферата в средата на януари, установяват, че 2021 г. е шестата най-топла година откакто се води статистиката, чието начало е поставено през 1880 г.

Това е знак, че климатични промени, причинени от човека, се подхранват до голяма степен при изгарянето на изкопаеми горива за производство на енергия.

Науката не оставя място за съмнение - изменението на климата е екзистенциалната заплаха на нашето време. Осем от 10-те най-топли години на нашата планета настъпват през последното десетилетие. Това е безспорен факт, който подчертава необходимостта от смели действия за опазване на бъдещето на САЩ и на цялото човечество”, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън.

НАСА съобщава още, че средната температура на Земята през 2021 г. е била с приблизително 1,1 градуса по Целзий по-висока от средната в края на XIX век, когато започва индустриалната революция.

В Парижкото споразумение от 2015 г. страните членки на ООН си поставят за цел да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, тоест до нивата от прединдустриалната ера. В края на миналата година, на годишната конференция на ООН за климата - COP26, тази цел е препотвърдена, но за да бъде постигната, е необходимо драстично намалаване на въглеродните емисии на страните по света, припомня CNET.

В момента Китай, САЩ и Европейският съюз отделят най-много парникови газове, а САЩ и Русия са отговорни за най-високите емисии на глава от населението, според Центъра за климатични и енергийни решения (C2ES) в Арлингтън, Вирджиния.

САЩ генерира най-много емисии на парникови газове от средата на XVIII век до 2017 г. според Our World in Data.

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

Вижте повече

Бизнесът към лидерите в ООН: "Защитете природата!"

"Спрете унищожаването на природата или рискувате мъртва планета“, предупреждава бизнесът.