2020 г. - най-топлата година в Европа

Природа

Миналата година е била най-топлата в Европа. Това бе обявено от Службата за климатичните промени на Европейски съюз „Коперник“.

Макар да имаше по-малко екстремни горещини миналото лято в сравнение с предишни години, средните температури като цяло се покачиха. Есента и зимата на европейския континент никога не са били по-топли отколкото през 2020 г. Зимата е била с 3,4 градуса по Целзий над средното за трите десетилетия от 1980 и 2010 г., като годината е била особено топла в североизточна Европа, отбелязва Business insider.

Кривата на температурата също така се покачва нагоре в световен мащаб: според доклада 2020 г. е била една от трите най-топли от всички отбелязани досега.

Затоплянето се покачва особено тревожно в сибирските полярни райони. Там температурите са били с 6 градуса повече за споменатия период. Световните средни стойности за 5 годишен период стигат нов рекорд от 1,2 градуса над прединдустриалните стойности от 1850 до 1900 г.

Концентрацията на парниковите газове също продължава да расте според същия доклад. От началото на сателитно-базираните измервания през 2003 г., по-високи концентрациите на ежегодните парникови газове досега не са регистрирани, но развитието при въглеродния диоксид и метана тук е различно. Докато концентрацията на CO2 расте по-бавно по време на пандемията, вероятно заради по-намалените дейности, например при въздушния транспорт, нарастването на CH4 е значително.

2020 г. също така отбелязва и рекордни количества дъжд. Мократа зима бе последвана от суха пролет, като последиците бяха първо наводнения, а след това - суша.

Една трета от световното население ще бъде засегнато от екстремни жеги до 2070 г.

Вижте повече

Една трета от световното население ще бъде засегнато от екстремни жеги до 2070 г.

Средните годишни температури ще надвишат 29 градуса по Целзий, при положение, че хората обитават места със средни годишни температури от 11-15 градуса по Целзий или между...