200 религиозни обекта

България

Пoсетете най-интересните религиозни обекти в страната, водени от картата на National Geographic България.
 Карта на 200 популярни религиозни обекти в България

Пoсетете най-интересните религиозни обекти в страната, водени от картата на National Geographic България.

В нея ще намерите списък на манастири и други храмове в България, полезна информация за местоположението им и съхраняваните от тях уникални религиозни забележителности.

Рилски манастир „Св. Иван Рилски"

Основан през X век, действащ, мъжки, храмов празник 19 октомври, с аязмо. До манастира се стига по отбивка от пътя София - Кулата. Тук се пазят мощите на св. Иван Рилски, както и чудотворна икона на Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка). В манастира има ценни стенописи и икони. Една от забележителностите на музея е Кръстът на Рафаил. Манастирът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Предлага настаняване. Тел. 07054/2208.

Храм „Св. София"

Втората най-стара църква в София (след ротондата „Св. Георги"). Включена е в Стоте национални туристически обекта на БТС. Изградена е върху основите на раннохристиянски храмове от IV в. Многократно разрушавана от вражески нападения и природни бедствия и отново построявана. По време на Първата българска държава „Света София" е градска съборна църква, а през вековете на Втората - катедрален митрополитен храм. През XV в. е превърната в джамия, по-късно в склад. Първото съвременно възстановяване на храма се провежда в периода 1930-1935 г. През 1955 г. е обявен за паметник на културата. Характерна особеност е, че „Св. София" няма камбанария - камбаната й е окачена на вековно дърво в градината пред входа. Археологическите открития в района на църквата продължават и през 80-те и 90-те години на ХХ в. Тя е един от значимите архитектурни паметници на ранното християнство в Югоизточна Европа.  гр. София, ул. „Париж" № 2

Арменска апостолическа църква „Сурп Аствадзадзин" (Св. Богородица) - Силистра

Арменската апостолическа църква „Света Богородица" в Силистра е на почти 390 години и се смята за един от най-старите действащи храмове в България. Със съдействието на общината е направен ремонт на храма по линия на проекта „Красива България".
гр. Силистра, ул. „Кеворк Арабаджиян" № 45; тел. 086/28 226

Джумая джамия - Пловдив

Хюдавендигяр джамия е главният мюсюлмански храм в Пловдив - оттам и другото й наименование Улу Джумая джамия (Главен петъчен храм). Известна още и като „Мурадие", тя най-вероятно е построена по време на управлението на султан Мурад I (1359-1389) върху основите на разрушената катедрална църква „Св. Петка Търновска". По други сведения Джумая джамия е издигната по времето на султан Мурад II (1421-1451) от Шихабедин паша, бейлербей на Източна Румелия. При всички положения тя се явява един от най-старите мюсюлмански храмове на Балканите. Реставрирана е три пъти - през 1785, 1818 и 2008 г. Джамията е с размери 30 на 40 м. Фасадата на постройката е изградена в типичната за ранноосманската епоха техника, позната още като византийска зидария: два пласта тухли са иззидани след всеки пласт дялан камък. Тухли са поставени и вертикално между каменните блокове, което придава на постройката оригинална външна декорация. За разлика от по-късните мюсюлмански еднокуполни храмове, Джумая джамия е многокуполна. Под средния й купол се намира шадраван. Минарето е оригинално декорирано и се издига в североизточния ъгъл на джамията. На югозападния ъгъл на фасадата през 1878 г. е поставен слънчев часовник, дарение от руски офицер.
гр. Пловдив, площад „Джумаята", ул. „Железарска" № 2

Софийска синагога

Синагогата в София е открита на 9 септември 1909 г. Тя е най-голямата на Балканите, третата по големина след синагогите в Будапеща и Амстердам и най-голямата сефарадска (испано-еврейска) синагога в Европа. Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил по подобие на виенската синагога (унищожена по-късно от нацистите).
Софийската синагога може да побере 1300 души. Централният й полилей тежи 2 тона и е най-големият в България. Олтарът е на пиедестал от бял мрамор, заобиколен с красиви перила. Над главното молитвено помещение е разположен осмоъгълен купол. То има диаметър 20 м и височина 31 м. Художниците стриктно са се придържали към еврейския закон и традиция - няма изобразени човешки лица, а таванът е така изрисуван, че да символизира Небесата. В двора на синагогата е изградена микве - малка баня за ритуални умивания.

Храмът пострадва по време на бомбардировките над София през 1944 г. Балконът, както и няколко колони в главната зала са частично разрушени, а изложените на атмосферните условия изящни стенни орнаменти - повредени. Бомбардировките унищожили и известната юдейска библиотека на общността - голяма част от най-ценните еврейски книги изгорели. През последните няколко години се проведе мащабна кампания за реставриране на сградата в предишния й блясък. От май 1992 г. в сградата на Софийската синагога се помещава Еврейският исторически музей в София към Организацията на евреите в България „Шалом".

Работно време на музея: от понеделник до петък - 8:30-12:30 ч; 13:00-16.30 ч

Музеят предлага организирани лекции на български, английски и иврит, като цената е включена във входния билет.

гр. София, зад обновените Централни хали (на ъгъла на ул. „Екзарх Йосиф" и ул. „Дж. Вашингтон")

 

Април 2009

Вижте повече

Април 2009