157 години от рождението на Алеко Константинов

Цивилизация България

На днешния ден се навършват 157 години от рождението на Алеко Константинов – Щастливеца – български писател, белетрист и сатирик.

Автор е на пътеписа „До Чикаго и назад”(1894), на книгата „Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин” (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература. Написал е над 40 фейлетона, цикъла „Разни хора – разни идеали”, пътеписите „Какво? Швейцария ли? “, „София-Мездра-Враца”, „През март в Чепино”, „Невероятно наистина, но факт…” и др. Основател е на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България – Клуб на българските туристи.

„Че аз съм щастливец, това го знае цяла България; но туй, което никой не знае, то е, че днес нямах четиридесет и пет стотинки да си купя тютюн. Това обстоятелство никак не ми попречи обаче да съхраня своето царствено величие. Аз все пак гледах на света и хората тъй, като че милион Ротшилдовци и Вандербилтовци мога да ги натъпча в джеба на жилетката си; а пък нашите богаташи не представляваха пред моите очи нещо повече от пепелта на снощната ми последна цигара. Това е всичко хубаво, ама тютюн все пак няма, да го вземе дяволът! Глупава страст!”

Застрелян е от наемни убийци на връщане от Пещера, близо до с. Радилово, област Пазарджик. Алеко Константинов е роден през 1863 година в Свищов, починал през 1897 година.

На 13 януари в Свищов ще започне тридневна празнична програма. /БГНЕС