14 страни обещават устойчивост за 100 % от океаните им

Околна среда

Когато ръководителите на 14 страни в края на 2018 г. сядат да обсъдят сериозното положение на световните океани не са имали яснота какво ще излезе. Лидерите планирали 14 срещи, но се срещнали само два пъти преди пандемията да сложи край на разговорите.
Големият бариерен риф
Снимка: David Doubilet, National Geographic
Големият бариерен риф Снимка: David Doubilet, National Geographic

от Laura Parker, National Geographic

И така, когато тази седмица групата обяви най-обхватния пакт за защита и поддържане „здравето“ на океаните, събитието бе нещо повече от значимо постижение в сложни времена. Споразумението, достигнато чрез провеждането на видеоконференции, предложи и надежда за  нова ера на световното съгласие по отношение на климата и че най-сетне научно доказани проблеми могат да намерят политическо отношение.

Повече пластмаса в океаните отколкото планктон

Вижте повече

Повече пластмаса в океаните отколкото планктон

Няколко милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните ни всяка година – с разрушителни последици за околната среда.

Като цяло, 14 лидери се съгласиха устойчиво да управляват 100% от океаните под тяхна национална юрисдикция до 2025 г.  – това е водна площ приблизително с размерите на Африка. Освен това те са гласували да заделят 30% от водите като защитени морски територии до 2030 г. в съответствие с кампанията на Обединените нации известна като „30 до 30“.

И двата ангажимента, казват лидерите, ще помогнат да се сложи край на прекомерния и нелегален риболов, ще се възстановят намаляващите рибни запаси, ще се спре потокът от пластмасови отпадъци към моретата и ще се почистят „мъртви зони“, образували се от изтичането на отпадъци от ферми.

Галерия | Защо океаните станаха враждебна среда за живеене?

Вижте 8 снимки

Тази група от 14 страни не прилича на обичайните събирания на международни лидери. Франция, с разнообразния си набор от задгранични територии, не е била поканена. Нито ключови играчи като Русия, Китай или САЩ.

„Преговорите с тези категории страни не са лесна работа“, казва Видар Хелгесен, бивш министър на Kлимата и околната среда на Норвегия и движеща фигура зад проекта. „Решихме да направим група, където високата политика няма да ни препречи пътя и ще можем да се концентрираме върху задачата.“

Индустриалният риболов обхваща 1/3 от планетата

Вижте повече

Индустриалният риболов обхваща 1/3 от планетата

В Световния ден на риболова, който се отбелязва от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г....

В резултат организацията с название High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy включва малки и големи страни, бедни и богати, пръснати из океанските басейни. Всички в различна степен са икономически зависими от морето. 14-те държави са Австралия, Канада, Чили, Гана, Индонезия, Япония, Кения, Мексико, Намибия, Норвегия, Португалия и островните страни Фиджи, Ямайка и Палау.

Взети заедно те представляват 40% от световните крайбрежия, 30% от офшорните изключителни икономически зони, 20% от териториите за добиване на риба в света и 20% от корабната флотилия.