131 години от Съединението на България

Цивилизация България

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).
© Снимка: БГНЕС

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България. Отхвърляйки наложените от Великите сили през юни 1878 г.  с Берлинския договор разпоредби, Съединението е първа стъпка от поредицата исторически събития като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г., Балканската война от 1912-1913 г. и дори включването на България в Първата светова война, насочени към обединението на българите и българските земи.

Един от големите уроци на Съединението е, че политиците и държавниците по онова време, включително и княз Александър Батенберг, поставят държавните интереси над своите собствени. Независимо от различните си убеждения, всички те пренебрегват личните си вражди и разногласия в името на важната национална цел – обединението на България. /БГНЕС