1/3 от защитените територии в света са останали само на хартия

Природа Околна среда

Една трета от световните защитени територии са били унищожени от човешката дейност и вече не са подходящи за целта, показва ново проучване.
И бедните, и богатите страни са бързи в очертаването на защитените територии, но се провалят в последвалото финансиране и изпълнение по проектите.
Сн...
И бедните, и богатите страни са бързи в очертаването на защитените територии, но се провалят в последвалото финансиране и изпълнение по проектите. Снимка: БГНЕС

6 милиона квадратни километра от паркове, гори и защитени територии са под силен човешки натиск от миньорски дейности, изсичане на горите и земеделие. И бедните, и богатите страни са бързи в очертаването на защитените територии, но се провалят в последвалото финансиране и изпълнение по проектите. Ето защо биологичното разнообразие е в такъв катастрофален упадък, твърдят авторите на изследването.

Глобалните усилия да се грижим за нашето природно наследство чрез създаването на защитени зони е огромен успех за запазването на природата. От създаването на Конвенцията за биологично разнообразие, която е ратифицирана през 1992 г. се е увеличил двойно размерът на защитените територии до 15% от земната площ и 8% от океанската. Но изследователите казват, че много от тези защитени територия са само „хартиени паркове”, където действия като строене на пътища, прокарване на електромрежа и дори строежа на градове продължават без наказания.

Галерия | Национални паркове, заснети от космоса - галерия

Вижте 13 снимки

„Това, което ние показваме е, че 6 милиона квадратни километра имат степента на човешка намеса, която е вредяща на видовете, които се опитваме да защитим”, заявява водещият автор на изследването проф. Джеймс Уотсън от Университета Куинсланд и част от Обществото за запазване на дивата природа.

„Това не е пасивно, това е вредно и малко шокиращо”, споделя Уотсън. „Плашещо е, че това е модел, който се намира навсякъде. Няма страна, в която да липсва. Всички държави позволяват тежки индустрии да се развиват в техните защитени зони, включително и много богати нации”, допълва той. И казва „това е може би най-тъжната част от нашето проучване, че нации като Австралия и САЩ, които имат ресурсите и невероятна природа да опазят, не са се погрижили за сигурността на тези защитени територии.”

„В много защитени зони в Австралия имаме миньорски дейности има и голямо земеделско влияние, както и се забелязва дърводобив на места, които би трябвало да са защитени.”

Изследователите са използвали глобалната карта за „човешкия натиск” за да анализират активността в почти 50 000 защитени местности. Тези карти с висока резолюция показват не само земеделие, миньорство и дърводобив, но и строене на пътища, прокарване на далекопроводи и нощни светлини – всички елементи, които оказват натиск на животинските видове.

В почти 33% от защитените територии се забелязва нарастващ човешки натиск особено в силно населените райони като Европа, Азия и Африка. Само 10% от проучените територии са напълно свободни от човешка намеса и те са в северните страни Русия и Канада. /Би Би Си