Как глобалното затопляне се отразява на околната среда и на всички нас?

Природа

Признаците на глобално затопляне са навсякъде. И ефектът им не се изчерпва просто с повишаването на температурите.

Видео: Причини и последствия от изменението на климата

Какво причинява изменението на климата? Научете как изменението на климата влияе на околната среда и на живота на всички нас.

Планетата се затопля. От Северния до Южния полюс. От 1906 г. глобалната средна температура на земната повърхност се е повишила с повече от 0,9 °C, а в чувствителните полярни региони дори с повече. И въздействието на повишаващите се температури ще бъде усетено не в някакво далечно бъдеще – всички ние вече го изпитваме, точно сега. Горещината топи ледниците, променя моделите на валежите и принуждава животните да мигрират.

Много хора смятат глобалното затопляне и изменението на климата за синоними, но учените предпочитат да използват „промяната на климата“, когато описват сложните промени, засягащи времето и климатичните системи на нашата планета. Изменението на климата включва не само повишаване на средните температури, но и екстремни метеорологични явления, промяна в екосистемите и местообитанията на видовете, покачване на морското равнище и редица други ефекти. Всички тези промени се появяват, защото хората продължават да добавят парникови газове в атмосферата.

Всички тези въздейства от изменението на климата вече са документирани от учените.

Галерия | Ето как изглежда глобалното затопляне

Вижте 12 снимки

Ледът се топи по целия свят, особено на полюсите на Земята. Това включва планинските ледници, ледените покривки на Западна Антарктика и Гренландия, и арктическия морски лед. В Национален парк “Глетчер” в Монтана броят на ледниците е намалял от повече от 150 през 1910 г. до по-малко от 30.

По-голямата част от този топящ се лед допринася за повишаването на морското равнище. Нивото на световния океан се покачва с 3,2 мм на година, като през последните години покачването се е ускорило и се предвижда да се ускорява още повече през следващите десетилетия.

Повишаването на температурите засяга дивите животни и техните местообитания. Изчезващият лед е сериозно изпитание за видове като пингвина на Адели в Антарктика, като някои от популациите му са намалели с 90 % или дори с повече.

Тъй като температурите се променят, много видове мигрират. Някои пеперуди, лисици и алпийски растения са мигрирали по-далеч на север или към по-високи и по-хладни райони.

Валежите от дъжд и сняг са се увеличили по целия свят. Въпреки това някои региони изпитват по-сериозна суша, увеличаваща риска от горски пожари, загуба на реколта и недостиг на питейна вода.

В същото време видове като комари, кърлежи, медузи и вредители по културите, процъфтяват. Бумът на популациите на корояди, които се хранят със смърчови и борови дървета, например, вече са опустошили милиони акри гора само в САЩ.

Видео: Бил Най за изменението на климата

Изменението на климата е реален и сериозен проблем. В това видео ученият Бил Най обяснява какво причинява изменението на климата, което засяга нашата планета, защо трябва да действаме бързо, за да смекчим последиците от него и как всеки от нас може да допринесе за решение.