Конусът на вулкана в Ла Палма се срути. Докога ще изригва лава?

Природа

Три седмици след като изригването на Кумбре Виеха разрушава живота на хиляди хора, вулканът на испанския остров Ла Палма все още изхвърля безкрайни потоци от лава.

Изригване на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма, Канарските острови в ранните часове на деня.

Изригване на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма, Канарските острови в ранните часове на деня.

© Илюстрация: IStock

И няма признаци на спиране.

В събота част от вулканичния конус, който се отваря на 19 септември, се струтва, в следствие на което потича нова река от яркочервена лава по билото на Кумбре Виеха. В неделя (10 октомври) властите наблюдават нов поток от разтопена скала, който допринася за разрушаването на над 1100 сгради. Бързотечащата огнена река завлича със себе си огромни парчета вече втвърдена лава и бързо поглъща индустриален парк.

„Не можем да кажем, че очакваме изригването, започнало преди 21 дни, да приключи скоро“, казва Хулио Перес, регионален министър на сигурността за Канарските острови.

Все пак новото изригване не налага евакуирането на още хора, тъй като всички те остават в безопасната зона, създадена от властите. Около 6000 жители са незабавно евакуирани след първоначалното изригване, припомня Euro News.

Правителствени експерти изчисляват, че най-големият от потоците лава достига 1,5 км в най-широката си точка, a новообразуваната земя при делтата, където лавата се влива в Атлантическия океан, вече достига 34 хектара.

Aко делтата продължава да расте навътре в морето, части от нея могат да се откъснат. Това би предизвикало експлозии, изхвърляне на емисии газове в атмосферата и големи вълни, казва говорителят на научния комитет, съветващ испанското правителство Хосе Мария Бланко.


Ла Палма е част от испанските Канарски острови - архипелаг в Атлантическия океан край северозападна Африка, чиято икономика зависи от отглеждането на банани и от туризма.

Вече силно засегната от пандемията, туристическата индустрия на Канарските острови призова туристите да не се отказват от плановете си за посещение на Ла Палма. „Това изригване засяга част от острова, но Ла Палма все още е безопасно място и може да предложи много на тези, които го посещават“, казва Мариано Ернандес, който е част от управленския екип на острова.

Последното вулканично изригване на Ла Палма се случва преди 50 години и продължава малко над три седмици. Последното изригване на Канарски острови се случва под водата, край бреговете на остров Ел Йеро през 2011 г., и продължава пет месеца.

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Вижте повече

Изригването на вулкана Кумбре Виеха в Ла Палма: Пътят на разрушението

Близо седмица малкият остров Ла Палма в Атлантическия океан се бори с последствията от природната стихия. Разрушенията са значителни, а евакуацията на хора и имущество продължава....