Премиерата на “НЕВЕРЕСТ”: Никога не се отказвай, преди да стигнеш своя връх

България Природа • от

Ето че наскоро излезе и най-приключенската книга в България! “НЕВЕРЕСТ” е вълнуващият разказ на Стефан и Максим Иванови – бащата и синът, които решават да предизвикат себе си насред свирепата арена на Атлантическия океан. И успяват.

А всичко започва като шега между двамата. Но шегата се превръща в мечта, а мечтата в първата океанска гребна експедиция за България и символ на свободния дух. Но тя е и красноречив пример за това, че и в нашата страна се случват неща, извън матрицата и коловозите на обикновеното ежедневие. “НЕВЕРЕСТ” е книга за преминаването на граници, която доказва, че няма нищо по-силно от жаждата за живот и стремежа да побеждаваш себе си.

4444 морски мили (8230 км), 105 дни в Атлантическия океан в сезона на ураганите. Два рекорда на Гинес за “Най млад гребец, прекосил океан” и “Най-млад гребец в двойка, прекосил океан”.

Но как двама мъже, които никога не са гребали или строили лодки, построяват сами в гаража си плавателния съд, който ги превежда през едно невероятно природно изпитание? Как преодоляват трудностите, които съпътстват експедицията им от самото начало? Кои са най-невероятните им моменти по вода? Какво ги мотивира да продължават напред въпреки страховете и безбройните опасни ситуации?

Може би адреналинът от удивителните срещи в океана - с акулите и рибите меч, с китовете убийци (косатките), с пиратите, с НЛО. А може би всичко е предопределено още с името на малката гребна лодка, прекосила огромния океан.

НЕВЕРЕСТ е името на лодката, което Макс измисля като игра на думи. То е съчетание от думите never, rest и Everest, а смисълът е Never rest until you reach your Everest! или Никога не се отказвай, преди да стигнеш своя връх!

Със своята книга, Макс и Стефан успяват да ни направят част от тяхното голямо приключение и силна лична емоция. Думите се допълват от впечатляващи кадри по начин, който отвежда читателя там, където човекът се намира в прегръдките на природата. А тя е изумителна. И различна във всеки момент.

Премиерата на книгата "НЕВЕРЕСТ" от Максим и Стефан Иванови, издателство "Вакон", ще се случи на 7 октомври от 19:00 ч. в City Stage, София. Очаква ни вълна от адреналин, бурни емоции и двама мъже, които са в свои води по ръба на невъзможното.

Заповядайте!

Стефан и Максим са застъпници на кампанията “Да! За живот!” на Министерството на здравеопазването, която има за цел да стимулира донорството на органи след смъртта за животоспасяващи трансплантации.

Откъс от книгата

КРАСОТАТА НА ОКЕАНА – 8 ЮЛИ, 2020 г. МАКС

Самотните плавания в океана предоставят на мореплавателите невероятни гледки и преживявания, които е невъзможно да се видят или усетят на сушата и които никога не се забравят. Това се случи и по време на нашето плаване, когато в продължение на няколко вълшебни нощи имахме късмета да плаваме сред пасажи от флуоресцентен планктон. Гледката на хиляди малки светещи планктони, носещи се около нашата лодка, ми напомняше на поляна с безброй танцуващи светулки. При всяко раздвижване на водата около лодката сиянието им се увеличаваше, сякаш танцът им ставаше по-бърз, около лопатките на греблата се образуваха кълба от син огън, а след нас оставаше дълга светеща диря, разрязваща водната повърхност. В безоблачните нощи, когато морето и небето се сливаха, гребането сред светлинките от планктона ме караше да се чувствам така, сякаш управлявам космически кораб, заобиколен от милиони звезди. Тъй като “Интерстелар” е един от любимите ми филми, тази незабравима гледка ми беше още по-скъпа! Океанът се оказа много повече от това, което си представях.

За авторите Максим и Стефан Иванови

Финалът на експедицията.

Финалът на експедицията.

© Снимка: Личен архив

Максим и Стефан Иванови са син и баща, които обичат да пътешестват, да предизвикват себе и да живеят извън коловозите. Без никакъв опит в гребането, строежа на лодки и мореплаването те построяват в гаража си в София океанската гребна лодка НЕВЕРЕСТ, с която прекосяват Атлантическия океан през лятото на 2020 г. Експедицията им бе посветена на кауза, която има за цел да стимулира повече хора да даряват органи след смъртта, които да се използват за животоспасяващи трансплантации.

С успешното завършване на своето плаване те насочиха вниманието на стотици хиляди българи в тази посока.

Максим Иванов е роден на 25 август 2003 г. в Бразилия. Макс е гимназист в ЧСУ „Свети Георги“ в София. Обича дебатите и времето, прекарано с приятели.

След експедицията Макс е вписан в книгата „Рекордите на Гинес“ с два рекорда за: „Най-млад гребец, прекосил океан“ и „Най-млад гребец в двойка, прекосил океан“.

Стефан Иванов е роден в София на 24 август 1972 г. Финансист по образование. Управляващ партньор на финансовия бутик Challenger Capital Management, а преди това - генерален директор на Citibank за България.

През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2019 г. успешно завършва един от най-трудните планински ултрамаратони: UTMB-PTL с дължина 300 км. и сборна денивелация от 25 000 метра. Обича природата и предизвикателствата.