"Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек"

безплатна доставка до Еконт офис

Книги Цивилизация

Автор: Бюлент Аталай и Кейт Уомсли

ISBN: 978-954-399-404-5

ПОРЪЧАЙ ТУК

Половин хилядолетие след смъртта си, най-изобретателният, загадъчен и недостижим ум в човешката история, Леонардо да Винчи все още изумява съвременния човек.


Духът на гения, вечно устремен към знанието, но и към съвършенството, се превъплъщава в десетки открития и художествени шедьоври, много от които остават обвити в деликатна мистериозност.

Богато илюстрованото колекционерско издание на National Geographic България “Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек” повдига завесата към загадките, свързани с този необикновен човек и творец, и пренася читателя във времето и мястото, където са създадени едни от най-великите произведения на изобразителното изкуство за всички времена. На своите пълноцветни страници, книгата представя както биографични детайли за детството на Леонардо във Флоренция през личния път на гения в Милано и Рим до последните години, прекарани във Франция. Включени са и безсмъртните шедьоври на гения - картини, скици, гротески, чертежи, бележници, тайнствени записки...

“Възхвала на ренесансовия човек” е красиво поднесено и изчерпателно ръководство, посветено на Леонардо да Винчи и Италианския ренесанс, което дава една цялостна представа за тази изключителна личност и епохата, в която живее и твори.

На специална цена от 44.80 лв. може да купите комплекта от две колекционерски издания "100 събития, които промениха света" + "Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек".

А Ренесансът и животът на Леонардо да Винчи остават неразривно свързани. Европейското възраждане бележи края на тъмното Средновековие чрез връщане към ценностите на класическата Античност в изкуството, архитектурата, науката, философията и образователната система в рязък преход към Новото време. Книгата “Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек” включва и конкретни места и културни паметници в Италия, които обвързват нашето съвремие с времето, когато се полагат основите на модерна цивилизация.

И докато семената на научната революция се посяват именно през Ренесанса, никой не посява повече от Леонардо да Винчи. Той изпълва бележниците си с оригинални научни наблюдения, предположения и хипотези, повечето от които са потвърдени от изследователите след него. Безброй негови проекти на приспособления и машини, впоследствие стават реалност. Всяка негова картина или скулптура преливат от изящност и предизвикват възхита, макар че в действителност Леонардо създава малко на брой художествени произведения.

Сред тях са и обвитите в мистерии и легенди картини “Тайната вечеря” и “Мона Лиза”.

Стенописът “ Тайната вечеря” се намира в трапезарията на манастира “Санта Мария деле Грацие” в Милано и никога не става частно притежание. Но в същото време заема централно място в сюжета на романа “Шифърът на Леонардо”, който разглежда исторически хипотези за вещения Граал, отношенията между Мария Магдалена и Иисус Христос, истината за които вероятно е кодирана в произведението на Леонардо да Винчи.

А “Мона Лиза”, може би най-известната картина в света, е собственост на френското правителство и се съхранява в Лувъра в Париж.

Разбира се, историите на създаването на двете творби, заедно с историите на много други, са разказани на страниците на “Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек”.

Да, Леонардо е велик първоучен, още преди научната революция, но и велик творец. Ала тези две роли никога не съществуват поотделно в живота му. Те си поделят душата на гения, точно както великото изкуство и новата освобождаваща интелектуална чувствителност съжителстват в сърцето на Ренесанса. В тази уникална епоха, толкова важна за развитието на съвременната цивилизация, Леонардо да Винчи е единствен по рода си положителен глас – ренесансовият човек, който съчетава най-доброто от същността на човечеството.

Книгата е съвършеният подарък за ценители, но и за всички любознателни умове.

Колекционерското издание “Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек” съдържа:

ЧАСТ I

ВСЕЛЕНАТА НА ЛЕОНАРДО

Глава 1: Ренесансът

Глава 2: Ранни години и Флоренция

ЧАСТ II

БЕЛЕЖНИЦИТЕ НА ЛЕОНАРДО

Глава 3: Годините в Милано, 1481–1490 г.

Глава 4: Годините в Милано, 1491–1499 г.

Глава 5: На път, 1500–1507 г.

Глава 6: Последните години, 1508–1519 г.

Галерия | Леонардо да Винчи - възхвала на ренесансовия човек

Вижте 13 снимки

ПОРЪЧАЙ ТУК