12 признака, че страдате от хронична умора

Цивилизация

Учените от University of North Carolina откриха 12 признака, че страдате от хронична умора

© Снимки: iStock

Галерия | 12 признака, че страдате от хронична умора

Вижте 13 снимки

Всеки се чувства изтощен или уморен. Тези от нас, които носят „много дини под една мишница“, натоварени от професионални и лични ангажименти, често са потърпевши от последствията и се чувстват „пребити от умора“. Особено през зимата много хора са склонни да развият депресия.

Работят ли до смърт японците?

Вижте повече

Работят ли до смърт японците?

В слънчево юнско утро адвокат на средна възраст, на име Йошимаса Обаяши, получава обаждане. То е от неизвестно лице, което признава, че работи до смърт, пише...

Но какво, ако постоянната умора не ви напуска и се отразява зле на професията, хобитата и кръга ви от приятели? Тогава може да сте – като 17 милиона души по света – засегнати от хронична умора. Това, което звучи безобидно, може да се превърне в сериозно бреме. Защото дори да не знаете много за нея, хроничната умора е сериозно заболяване, което, ако не се лекува, е възможно да повлияе на целия ви живот.

Симптомите на хроничната умора са много разнообразни

Чувствате се по-добре, ако можете да поспите до късно през уикенда или да си починете за няколко дни. От друга страна, това не помага при хронично болните, както обяснява в изследването си Сюзън Джонсън от катедрата по психология в University of North Carolina.

Ако спите колкото Илън Мъск, може да навредите на здравето си

Вижте повече

Ако спите колкото Илън Мъск, може да навредите на здравето си

Шефът на „Тесла“ сподели пред New York Times, че в момента работи по 120 часа на седмица и че това се отразява на физическото му състояние.

Както подсказва името, хората, страдащи от хронична умора, са постоянно изтощени и уморени. Но това не е всичко. Според Джонсън синдромът се характеризира и с различни неспецифични симптоми, които трудно се откриват чрез лабораторни тестове. По този начин заболяването може лесно да бъде объркано с депресията, тъй като симптомите са много сходни, както се вижда от изследване на Journal of Psychomatic Research.

Защо се чувстваме толкова отпаднали

Вижте повече

Защо се чувстваме толкова отпаднали

Умора, обща отпадналост, липса на сили и тонус… Често хората се сблъскват с подобни проблеми.

Как се появява хроничната умора, все още не е много ясно. Както учените пишат в списание The American Journal of Psychiatry, смята се, че се отключва, когато няколко фактора се появят по едно и също време. Също така липсва универсално лечение. Ако подозирате, че сте засегнати, трябва да отидете на лекар.

Ако имате следните симптоми, вероятно страдате от хронична умора. Кои са те? Вижте в галерията.