Skies of 2020

България

Skies of 2020 е проект, който представя красотата и динамиката на небето над София, чрез 366 снимки, заснети през всеки ден от 2020 година.

Галерия | Skies of 2020

Вижте 4 снимки

Проектът съдържа артистични и изследователски елементи – артистични, защото си поставя за цел да отрази автентичната красота на небето чрез снимки, изследователски – защото проследява и структурира динамиката на небесните състояния през годината.

Ето какво казва авторът, Ангел Матеев: „Както много вдъхновяващи инициативи, и тази започна без да има конкретна голяма и дългосрочна цел. Идеята възникна спонтанно от желанието ми да уловя красотата на небето в неговия най-естествен вид – без добавени филтри, ефекти, обработка на снимките или специална камера. С натрупването на ежедневните снимки ми дойде идея да ги превърна в една цялост, която да проследи визуално как сезоните, процесите, климатичните условия и явленията се отразяват на състоянието на небето през годината. Открих, че въпреки наличието на сезони, няма периоди на дълготрайна и устойчива последователност на ясно или облачно небе. Промяната в динамиката на небесната картина е по-скоро ежедневна и не зависи от температурите и сезона.

Различните изгледи на небето са разпределени в 14 категории: clear, almost clear, less clouds, veil of clouds, feathery clouds, almost full of clouds, full of textured clouds, full of clouds, precipitation, peeking clouds, birds in sky, insects in sky, plane in sky, plane trails in sky. Чрез тези категории можем да видим каква е честотата на ясното, мрачното, облачното, драматичното небе през 2020 г. В края на годината всички снимки са обобщени в своеобразен календар на небето, който представлява завършената визия на проекта Skies of 2020. Артистично допълнение към календара са и добавените осреднени цветове на небето в дневни, седмични и месечни цветове, и общ среден годишен цвят на 2020 г.


Техническите аспекти на снимане са прости, с цел да отговорят на основната идея на проекта - да представи небето такова каквото е. Всички снимки са заснети между 13 и 16ч в София, България. Небето е показано в естественото си състояние, заснето с основната камера на телефон, в позиция право нагоре, без увеличение, HDR или AI. Снимките съдържат само небе и обекти в небето.


Проектът продължава и през 2021 година, като в инстраграм профила му (@sky.textures) ежедневно се съпоставят снимките от всеки ден през 2021 със снимките от същия ден през 2020 година. На същия принцип се правят и средни цветови месечни съпоставки.


За създателя на проекта: Ангел Матеев е дигитален експерт в рекламна агенция и ценител на природата. Сред многото му любителски и професионални интереси са съвременните технологии, растенията, физиката, необичайните и обичайните явления в природата.