114 години сградата на Народния театър „Иван Вазов” е една от най-красивите в София

България

Вече 114 години Народният театър „Иван Вазов” е най-престижният културен институт в областта на сценичните изкуства в България.
© Снимка: БГНЕС

На днешния ден официално е открита сградата на Народния театър по проекта на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер.

Великолепната сграда в центъра на София е открита тържествено през 1907 година.

Проф. Иван Шишманов, министър на просвещението, посреща трупата на Народния театър в новата сграда с думите:

„Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената. Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора”.

Театърът е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които вече са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове, превърнали се в забележителности. Основите са положени на 4 юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър „Основа”, където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. сградата е завършена и струвала тогавашни пари 1 500 000 лв. Залата тогава събирала 900 зрители Интересът към откриването на театъра е изключително голям. Датата 3 януари 1907 г. остава в историята с това, че, възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркали кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятат, че откриването на Народния театър се е превърнало не в „народно”, а в „дворцово” дело. За откриването на новия храм на Мелпомена се подготвя специално написания от Иван Вазов пролог „Слава на изкуството” и част от историческата драма „Иванко” на Васил Друмев. По същия повод се обявява и конкурс за написване на българска драма и специална увертюра. Конкурсът е спечелен от Антон Страшимиров с комедията „Свекърва” и от Петко Тодоров с драмата „Първите”, а Добри Христов написва „Тържествена увертюра “Ивайло”.

Днес Народният театър „Иван Вазов” продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция и разполага с три сцени, постоянна актьорска трупа, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения. /БГНЕС