111 години от обявяването на независимостта на България

Цивилизация България

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, княз Фердинанд обявява независимостта на България.
Независимостта на България е обявена в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.
Независимостта на България е обявена в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.

Манифестът, с който тя е провъзгласена отхвърля последните васални връзки с Османската империя и Княжество България става независима държава начело с цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили (през пролетта на 1909 г.) признават официално българската независимост.

На първата годишнина през 1909 г. събитието се чества много тържествено. След Първата световна война празникът се отбелязва по нов стил на 5 октомври едвременно с встъпването на власт на цар Борис III. Поради тази причина след 1944 г. празникът е обявен като царски и е забранен. През 1998 г. отново става официален с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Възходът на България

Вижте повече

Възходът на България

През ноември 1912 г. National Geographic отново публикува материал за България. Събитията го налaгат - в началото на октомври на Балканите е избухнала нова голяма война....

Дълго време значимостта на това събитие от новата история не е било оценявано, но на 22 септември през 1908 г. България отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. Ето какво казва проф. Георги Марков за положението на страната ни след Освобождението:  

„В продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. България не е била призната за международноправен субект, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди поданик на Велика сила, извършил убийство на наша територия, и т.н.“