100 най-добри ретро снимки

Списания Специални издания Цивилизация

Погледнете някоя стара снимка и по всяка вероятност ще останете като хипнотизирани. Докато се взирате, изучавате и търсите нещо познато, неминуемо ще ви завладее магията на неизвестното.

Погледнете някоя стара снимка и по всяка вероятност ще останете като хипнотизирани. Докато се взирате, изучавате и търсите нещо познато, неминуемо ще ви завладее магията на неизвестното. Една ретро фотография може да ви покаже как се е променил някой пейзаж или напротив - как е останал същият. Може да ви помогне да откриете познати черти в лицето на някой далечен прадядо или да ви свърже с поколения, които никога не сте познавали. Макар и да е уловила само един миг, снимката може да ви пренесе в миналото.

Работейки по книгите и списанията на National Geographic, съм имал много случаи да търся стари фотографии в нашия архив. Всеки път полагам усилия да се съсредоточа върху една-единствена тема, но не успявам - удивителните кадри са твърде много. Колкото и да съм се връщал към този архив, един факт остава неизменен: винаги откривам невероятни снимки.

Всъщност това беше вдъхновението за създаването на рубриката „Ретро" в сп. National Geographic. Предложенията за кадрите прави фоторедакторката Сюзън Уелчман. Единственият проблем е кои да предпочетем сред около 10-те млн. архивни снимки, с които разполагаме. Архивът, който е част от Фотографската колекция на National Geographic, обхваща повече от век в снимки, стигнали до нас по безброй пътища: завещани на дружеството колекции; подаръци от екзотичните пътувания на наши членове и изследователи; снимки, съпътстващи предложения за статии или направени от фотографите ни по време на работа. Тези кадри са исторически документи. Когато през 1977 г. НАСА се готвеше за мисията „Вояджър", учените избраха 26 снимки от National Geographic - според тях представителни за Земята, и ги изпратиха в Космоса на борда на първия апарат, който напусна пределите на Слънчевата система.

Разбира се, разполагаме с електронен снимков каталог. Но когато спешно ни трябва някоя историческа фотография, имаме по-добър източник от компютрите. Никой не познава снимките по-добре от нашия архивист Бил Бонър. Дайте му най-обща идея за това, което търсите, и Бил ще ви донесе съкровища, за чието съществуване не сте и подозирали. Това специално издание е признание не само за вековната история на фотографията в National Geographic, но и за невероятните умения на Бил.

Надяваме се, че то ще ви увлече, изненада и разсмее. Може би ще бъдете очаровани от оцветения на ръка групов портрет от 1879 г. на пограничен жител и неговите съпруги. Или пък ще се шокирате от островитянина, който държи набучена на пръчка човешка глава. Фотографиите, които сме избрали, са по-особени, дори чудати и сякаш ни напомнят да не спираме да правим снимки - никога не знаеш кой ще ги разглежда някой ден.