10 ноември - краят на Живков и началото на Прехода

Цивилизация България

10 ноември 1989 г. сложи край на един 45-годишен период в новата история на България и постави началото на Прехода.

© БГНЕС

На самата дата върхушката на Българската комунистическа партия (БКП) свали от власт генералния секретар на партията и председател на Държавния съвет Тодор Живков, който беше пречка за перестройката на съветския лидер Михаил Горбачов.

Тодор Живков, който управляваше еднолично държавата в продължение на 33 години, беше освободен от поста си в БКП на пленум на Централния комитет на партията - само ден след като в Германия беше съборена Берлинската стена. Това даде началото на процес на политически промени в страната и преход към демокрация и пазарна икономика.

Хронологията на събитията в онези бурни дни се развиваше с бързи темпове. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков беше принуден да подаде оставка, след като това предложение беше подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка беше организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на Централния комитет (ЦК) на партията като Милко Балев и Димитър Стоянов не са били информирани.

Галерия | Берлин не е забравил раните от войната, бетонната...

Вижте 5 снимки

На пленума членовете на ЦК приеха оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърдиха Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предложи на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов беше избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахна от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказа от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взе решения за курс към парламентарна демокрация и предложи отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г.

През месец юни 1990 година в България се проведоха и първите многопартийни парламентарни избори след промяната.

Тодор Живков почина на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са били извършени по времето на неговото управление. След смъртта му всички обвинения срещу него отпаднаха. / БГНЕС