10 любопитни факта за Аладин

Цивилизация

Доколко „Аладин“ от големия екран се доближава до оригинала?
Уил Смит в ролята на джина в римейка на Дисни „Аладин“ (2015).
Снимка: TCD/Prod.DB, Alamy
Уил Смит в ролята на джина в римейка на Дисни „Аладин“ (2015). Снимка: TCD/Prod.DB, Alamy

Галерия | 10 любопитни факта за Аладин

Вижте 3 снимки

от Manal Khan

През 1992 г. анимационната версия на Дисни „Аладин“ се появява на големия екран и публиката се влюбва в приключенията на сирачето, което лети с килимче, среща могъщ джин и принцеса. Филмът става класика, поставя се и мюзикъл на Бродуей, прави се и игрален филм, който тръгва по кината в САЩ този месец. Доколко обаче Аладин от големия екран се доближава до оригинала? (*компанията „Уолт Дисни“ е мажоритарен собственик на National Geographic Partners.)

 1. Аладин е приказка от сборника „Хиляда и една нощ“.

Аладин е една от древните приказки „Хиляда и една нощ“. Героинята Шехеразада е омъжена цар, които убива жените си ден след сватбата. За да спаси живота си тя разказва нова история на съпруга си всяка нощ, не разкрива края й, но обещава да я довърши по-късно. Царят помилва живота й, за да разбере какво се случва.

 1. Приказките „Хиляда и една нощ“ не са само от Арабия.

Те датират от X в. сл. Хр., но имат северноафрикански, арабски, турски, персийски, индийски и източноазиатски елементи. През 947 година арабският историк Ал-Масуди описва голяма колекция приказки от целия древен свят, която нарича Персийски Hazar afsana (Хиляда истории). Историите обикалят света от векове и биват обогатявани с времето.

 През 1712 г. френският учен Антоан Галан превежда арабската версия на приказките на френски. Той добавя няколко нови истории, разказани му от сирийката Хана Диаб от Алепо. „Аладин и вълшебната лампа“ е една от тях.

 1. Аладин не е от Аграба.

И в превода на Галан и в английския превод на Ричрад Бъртън от 1885 г. Аладин живее „в града на градовете в Китай“. Илюстрации към приказките от викторианската епоха представят историята и героите й като китайски. Действието се измества към Арабия и Близкия Изток, когато историята е разказана на големия екран в началото на XX век.

 1. Аладин живее с майка си.

В оригинала на приказката, за разлика от филмите на Дисни, Аладин не е бездомно дете. Баща му, който е шивач е починал, но майка му е бедна вдовица и той живее с нея. Майката на Аладин първа потърква лампата от която излиза джинът.

Стъклените пантофки на Пепеляшка биха се счупили, твърдят физици

Вижте повече

Стъклените пантофки на Пепеляшка биха се счупили, твърдят физици

Всички знаем приказката: часовникът бие полунощ и Пепеляшка напуска царския бал тичешком, оставяйки едната стъклена пантофка след себе си. Но шансът Пепеляшка да има щастлив живот...

 1. Аладин не е с блестящ ум.

В разказа на Дисни Аладин е умен, находчив и верен, но подценяван, защото е беден. В историята на Ричард Бъртън „героят“ е мързелив, глупав и алчен. Баща му умира, защото синът отказва да изучи занаят.

 1. Джинът не е един, два са.

В „Хиляда и една нощ“ на Аладин помагат два могъщи джина. Един, който обитава вълшебната лампа, и друг, който идва от вълшебен пръстен. И двата духа се притичват на помощ на Аладин в различни моменти в историята, като изпълняват желания му и му помагат в трудни моменти.

 1. Лошите са трима.

Аладин в историята на Дисни се изправя пред злия везир Джафар, но в оригиналния текст злодеите са трима. Първият е зъл магьосник от Африка, който се представя за отдавна забравен чичо на Аладин, за да излъже момчето да вземе лампата. Вторият злодей е още по-злият брат на магьосника. Третият е синът на везира, съперник на Аладин в любовта му към принцесата.

 1. Принцесата е вече сгодена, когато Аладин я среща.

След като зърва лицето на султанската дъщеря, наречена Бадр ал-Будур (а не Жасмин), Аладин се опитва да я впечатли, като прави щедри подаръци на баща й. Султанът ги приема, но въпреки това жени дъщеря си за сина на везира. Аладин използва джина да отвлече младоженеца и да го заключи в студена и тъмна килия за две нощи, докато младежът не започва да се моли годежът да бъде развален.

 1. Има много повече от три желания.

След като годежът на Бадр ал-Будур е развален, Аладин започва да я ухажва, като използва джина и си пожелава неща, за да смае нея и баща й със злато, бижута, разкошен дворец, слуги, войници и прекрасни коне. След сватбата на двойката изпълняването на желанията продължава и се трупат още баснословни съкровища.

 1. Има продължение.

Както всеки добър филм оригиналната история за Аладин има и следваща част. След като Аладин и Бадр ал-Будур убиват злия магьосник те заживяват дълго и щастливо в Китай, докато по-могъщите братя на загиналия злодей не идват в Китай да търсят отмъщение.