сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Царевец - хълмът на царете

4.5.2016 г.

От края на XII до края на XIV в. Търновград, средновековният предшественик на Велико Търново, е столица на Второто българско царство.

Сърцето на този център на държавата на Асеневци, Тертеровци и Шишмановци са величествените хълмове Царевец и Трапезица. Самото название говори за ролята на Царевец и построе­ната върху него цитадела. Там се е издигал владетелският дворец с неговите царски покои, тронна зала и дворцова църква.

Хълмът е увенчан от възстановения патриаршески храм „Св. Възнесение Господне“. Царевец е населяван от III хил. пр.Хр. През бронзовата и желязната епоха хълмът е обитаван от траки. Някои учени смятат, че през V в. там е построен Зикидева, най-големият град на византийската провинция Долна Мизия.

Българско селище на Царевец има още през IX в., но своята централна за държавата ни роля хълмът добива през XII в., когато Търновград става нейна столица. Тогава започва и изграждането на мощна крепостна система с кули и три порти. Външната стена на крепостта е била дълга 1100 м, дебела до 3,40 м и висока над 10 м. Реставрирането й, както и на редица средновековни постройки на Царевец, започва през 1930 и завършва през 1981 г., в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

От 1985 г. аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“ разказва на посетителите чрез драматична музика, камбанен звън, лазерни лъчи и стотици разноцветни светлини величавата и трагична история на Второто българско царство. 

Архитектурно-музейният резерват „Царевец“ е разположен на едноименния хълм в старата част на Велико Търново. Той е сред най-посещаваните исторически места в България, един от 100-те национални туристически обекта. Крепостта е била срината след превземането на Търновград от османците в края на XIV в.

Днес са възстановени пътят към главния вход с големия портал, внушителни стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата, където според легендата бил затворен и намерил смъртта си победеният латински император.

Възстановена е и патриаршеската църква, издигаща се на върха на хълма. В централната част на крепостта се намира дворцовият комплекс – най-внушителният ансамбъл в столицата, разположен на площ 2872 кв.м. На Царевец са открити основите на 470 жилищни постройки, странноприемница, домове на аристократи, 23 храма и 4 градски манастира.

Работно време: Лятно (април – октомври) – 8,00–19,00 ч Зимно (ноември – март) – 9,00–17,00 ч Влизането на посетители се преустановява 1 час преди края на работното време.

За услуги и цени: http://www.museumvt.com/Prices.php

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах