сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Плевенската панорама - символът на град Плевен

1.12.2015 г.

Символ на епопеята от 1877 г. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ е изградена по повод 100-годишнината от освобождението на Плевен.

Завършена за по-малко от година, тя е тържествено открита на 10.12.1977 г. – точно в деня на цитирания юбилей. Намира се до редута „Кованлък“, на самото бойно поле, където от юли до септември 1877 г. се водят жестоки сражения за превземането на Плевен. Това е най-тежката и продължителна операция в хода на цялата Руско-турска война от 1877/78 г., приключила едва през декември 1877 г.

Автори на архитектурния проект са Пламена Цачева и Иво Петров с проектантски колектив. Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а четвъртият, изграден като декоративно-пластичен фриз – блокадата на града.

Уникалната живописна част е дело на колектив от 13 руски и български художници под ръководството на Николай В. Овечкин от московското военно студио „М. Греков“. Четирите зали на панорамата – уводна, панорамна, диорамна и заключителна – пресъздават страданията на българите под османско владичество, Априлското въстание, манифестацията в Петербург в подкрепа на българския народ, преминаването на Дунав от руските войски, защитата на Самарското знаме, епичните боеве при Шипка, Третия щурм – най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен, и пленяването на Осман паша при р. Вит. Военни униформи и оръжие от Руско-турската война допълват експозицията. 

Панорама  „Плевенска епопея 1877г.“ се намира в парк-музей „Скобелев“ и се стопанисва от Военноисторически музей – Плевен. Тя е сред Стоте национални туристически обекта. Оригиналната сграда прави впечатление отдалече и се е превърнала в един от символите на града. Височината на корпуса със символично изобразените щикове е 47 м, а общата й кубатура – 54 000 м3.

Нов външен панорамен асансьор отвежда посетителите до наблюдателна площадка на покрива, откъдето се откриват бойните полета и изглед към Плевен и неговите околности.

Лененото платно в централната зала на Панорамата с диаметър 40 м е с размери 115 х 15 м и е съединено само с един вертикален шев. Общата му площ, заедно с предметния план пред него е 2375 кв.м. Перспективата на изобразеното върху платното сражение е между 8 и 10 км. Така посетителят се оказва в центъра на бойното поле от времето на Третия щурм на Плевен.

В ротондата на Панорамата е изложена постоянна експозиция от оригинални литографии от края на XIX в., допълнена от творби на български, руски и румънски автори.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах