сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Овеч - крепост с богата история

3.12.2016 г.

Върху платото Калето над град Провадия се издига крепост с богата история. Намерени в нея пръстени-печати с орел извеждат хипотезата, че това е гербът на твърдината, макар византийците да я нарекли Проватон, Овчата крепост.

Тесен провлак свързва Калето със съседното плато Табиите. Изграденото там мостово съоръжение се е превърнало в „запазен знак“ на крепостта. Впечатляват прокопаният под главната й порта ров, както и изсеченият в скалите път.

Eстествената цитадела била използвана още от траките. През III–IV в. ромеите изградили там крепостта Проватон като преден пост срещу нахлуващите от север племена. Славяните я назовали Овеч. Вероятно била използвана от хан Омуртаг, но разцветът й дошъл в епохата на Втората българска държава, когато се свързва с имената на владетелите Петър II и Калоян. Под стените й селският цар Ивайло унищожил цяла византийска армия. По-късно в крепостта били затворени рицари на граф Амедей Савойски.

През ХІIІ–ХІV в. Овеч се утвърдила не само като военен, но и като религиозен и административен център на региона. През 1388 г. 30-хилядна османска армия превзела Овеч. Твърдината била назована Таш Хисар, Каменната крепост. През 1409 г. тя станала център на въстанието на Фружин, син на цар Шишман, но била превзета отново от Муса, син на Баязид I. През 1444 г. войските на Владислав Варненчик разрушили Овеч до основи. Макар възстановена от османците, крепостта загубила своето предназначение и в края на XVII в. била изоставена.

Крепостта Овеч се намира на 53 км западно от Варна и на 410 км източно от София. Достъпна е главно по екопътека откъм Провадия и по автомобилен път, следващ източния подстъп към твърдината, който е запазен в оригиналния си вариант с изсечени в скалата стълби. Археологическите проучвания на Овеч са възстановени от 2004 г. под ръководството на Националния археологически институт с музей при БАН.

В крепостта са запазени основите на три средновековни църкви, една от които е митрополитска. На два от входовете на твърдината са възстановени отбранителните кули. Тя е имала водоснабдителна система, към която е включен и 79-метров кладенец, както и щерни, в които са съхранявани зърнени храни.

Обектът е достъпен целогодишно от 9,00 до 18,00 ч без почивен ден.
Екскурзовод се осигурява от Исторически музей – град Провадия: ул. „Опълченска“ № 3 Телефон: +359 518 42033 e-mail: muzei_provadia@abv.bg

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах