сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Абритус - цветущият античен град

4.11.2016 г.

На 3 км от Разград, в местността Хисарлъка се намират останки на римски град. Надпис върху намерен през 1954 г. жертвеник от времето на император Антонин Пий (138–161 г.) и друг, открит върху милиарна колона на император Филип I Араб (244–249 г.), показват, че развалините са на Абритус.

Градът е споменат от историка Дексип по повод разгрома, който претърпява край него римската армия в битка с готите през 251 г. Следи от човешки поселения в Хисарлъка има още от палеолита (18–15 хил. пр.Хр.), както и от халколита (4–3 хил. пр.Хр.). През елинистическата епоха (ІV–ІІІ в. пр.Хр.) там възниква тракийско селище. Вероятно жителите му са били гети, но намерените монети и надпис от царуването на Реметалк II показват присъствие и на одриси.

Други надписи говорят и за наличие на келти в района. В края на I в. по десния бряг на р. Бели Лом възниква римско селище, което се разраства в цветущ град с укрепен кастел. Надгробни плочи, олтари и посветителски надписи показват, че населението му е имало разнороден етнически състав и е изповядвало разнообразни култове. По-късно Абритус се споменава като епископско средище.

През 586 г. градът е опустошен от готите. Столетия по-късно върху развалините му е изградена българска крепост, но и тя е разрушена при нахлуването на киевския княз Светослав през 968–971 г. По заповед на император Йоан Цимисхий (969–976 г.) там е изградена епископия. Това е последният опит за възстановяване на селището – през XI в. печенегите окончателно го разоряват.

В продължение на почти век учените търсят античния град Абритус, край който в кръвопролитно сражение между римляни и готи през 251 г. загива император Деций Траян (249–251 г.).

Разкриването на града и неговото идентифициране е голямо достижение на българската наука. Сред най-сензационните открития е най-голямото в страната късноантично монетно съкровище от 835 броя монети с общо тегло 4 кг, сечени от 10 владетели на Източната и един на Западната Римска империя.

Археологическите проучвания продължават и днес.

Археологическият резерват „Абритус“ е разположен на площ 1000 дка. Представя паметници на римската, тракийската и средновековната българска култура. Особено впечатляващ е античният град с площ от 150 дка. Към него е построена сграда на специализиран музей, в който с част от находките е уредена археологическа експозиция, представяща материалната и духовната култура през класическата древност. В открит лапидариум в района на музея са експонирани около 60 епиграфски паметници, надгробни плочи и архитектурни детайли.

http://www.abritus.org/bg/home.html Тел. на музея: + 359 878 90 14 31

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах