сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Връх Мусала - балканският първенец

3.6.2016 г.

Със своите 2925,4 метра Мусала е седми по височина сред европейските планински първенци. Той е по-висок с 8 метра от връх Митикас в планината Олимп, Гърция, и с 11 метра от връх Вихрен в Пирин, България.

Не е съвсем ясно дали наименованието на рилския първенец идва от „мус Аллах“ („място близо до Бога“ на арабски) или от „мусалат“ („доминиращ“, „господстващ“ – на същия език), но и двете тълкувания отговарят на позицията на Мусала на най-висок връх в България и на целия Балкански полуостров. Топонимът явно e наследство от османското владичество по нашите земи; предишно име на върха не е запазено. През 1949 г. той е наречен Сталин, но  в 1962 г. е върнато старото му название.

Връх Мусала е седми по височина сред европейските планински първенци. Изграден е от палеозойски гранит, с планинско-ливадни почви на много места върху скалите, покрити с алпийска растителност.

Макар и най-висок у нас и на Балканите, изкачването му не е трудно, затова е предпочитана дестинация за планински туризъм. Всъщност Мусала се намира на около 80 километра от София. Средно 254 дни в годината е покрит със сняг. Въпреки това – в зависимост от метеорологичните условия, разбира се – върхът е достъпен през цялата година. Особено посещаван е през лятото, когато към него се отправят туристи от цял свят. Средният брой посетители е около 50 000 души годишно.

В южната част на масива има красиви планински пасища, наричани „чалове“. Освен с разнообразието на флората си Мусала е известен и като отлично място за наблюдение на птици.

На върха е изградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. От Мусала се откриват прекрасни гледки към останалите върхове на Рила, острите зъбери на Пирин, към Витоша и Средна гора, билата и склоновете на Родопите и към величествената Стара планина.

Разпространеното твърдение, че при ясно време от балканския първенец може да се види Бяло море, е легенда. Планините в южната част на страната ни и тези в Северна Гърция не дават възможност за пряка видимост, но дори и без тях наблюдението на толкова отдалечени обекти е невъзможно поради сферичната форма на Земята.

Курортът Боровец е изходен пункт на маршрута към Мусала.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах