сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021
На пазара вече е „Пропукване“, нов трилър от бестселъровата авторка Карин Слотър („Триптих“, „Добрата дъщеря“, „Красиви момичета“).
Какво означава надежда за една птица? Нищо! Тя просто разперва криле, вярва в себе си и започва да лети – хиляди километри
Вдъхновяващата история на една от най-ярките фигури в световния алпинизъм
Уникалните скални образувания, известни като Стобски пирамиди, са обявени за природна забележителност още през 1964 г. Намират се над с. Стоб, Кюстендилска област, в западния дял на Рила.
Наричат Поломието „планина под равнината“ – земя, твърде различна от обичайната представа за Дунавската равнина.
На 10 км от родопския град Ардино се издига внушителен каменен мост. Трисводестият му силует напомня римско съоръжение, а това, че се намира на важния античен път Виа Игнация, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море, прави твърдението, че е строен от римляните още по-вероятно.
Наричат я „Асеновата крепост“, макар от нея да е оцеляла само масивната църква „Св. Богородица Петричка“.
Върху платото Калето над град Провадия се издига крепост с богата история. Намерени в нея пръстени-печати с орел извеждат хипотезата, че това е гербът на твърдината, макар византийците да я нарекли Проватон, Овчата крепост.
На 3 км от Разград, в местността Хисарлъка се намират останки на римски град. Надпис върху намерен през 1954 г. жертвеник от времето на император Антонин Пий (138–161 г.) и друг, открит върху милиарна колона на император Филип I Араб (244–249 г.), показват, че развалините са на Абритус.
В подножието на Витоша, в софийския квартал „Бояна“ се издига един от символите на българската история и култура – храмът „Св.св. Никола и Пантелеймон“, по-известен като Боянската църква.
1 2 3
Страница 1
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах