сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Вирунга

1.7.2008 г.

Убийство хвърля сянка върху най-стария парк в Африка.

На 22 юли миналата година неизвестни нападатели залегнали в гората, готвейки се да екзекутират семейство горили. Въоръжени с автомати, те се спотаили на склона на вулкана Микено в източния край на Демократична република Конго. Преследвали 12-членното семейство Ругендо, добре познато на туристите и обичано от рейнджърите в националния парк „Вирунга". Патриархът на семейството горили, 225-килограмовият среброгръб мъжкар Сенквекве, вероятно е усетил близостта на нападателите, без да се разтревожи - виждал бил хиляди хора и се бил научил да приема присъствието им като дразнещо, но неизбежно.

Рейнджърите от близката казарма Букима казват, че чули изстрели към 8 часа въпросната вечер. На следващата сутрин пеши патрул открил застреляни три женски горили - Мбуранумве, Неза и Сафари, - а малкото на Сафари се криело наблизо. На следващия ден намерили мъртъв и Сенквекве - бил прострелян в гърдите същата нощ. Три седмици по-късно открили и тялото на Масибири, още една женска от семейството Ругендо. Смята се, че малкото й също е мъртво.

Само месец по-рано били нападнати две женски и едно малко от друга група горили. Рейнджърите открили една от самките, убита с изстрел в тила. Малкото, все още живо, вкопчено в гърдите на мъртвата си майка. Другата женска така и не я намерили.

За по-малко от два месеца във Вирунга са били убити общо седем планински горили. Снимките на Брент Стиртън, които показват как плачещи селяни носят мъртвите създания, все едно са кралски особи, се появиха във вестници и списания по цял свят. Убийството на тези интелигентни и стеснителни същества, които рейнджърите от парка наричат „нашите братя", породи международно възмущение.

Заподозрени има предостатъчно. Горилите споделят парка с десетки хиляди тежковъоръжени войници, воюващи в тристранна партизанска война между две враждуващи милиции и конгоанската армия. Паркът е приютил и бракониери, и множество нелегални производители на дървени въглища, а по границите му има хора, препитаващи се от земеделие, както и бежански лагери, претъпкани с избягали от кръвопролитията семейства. Щеше да е чудо животните да останат незасегнати насред този водовъртеж от човешки нещастия. Но кой и защо хладнокръвно би убил горилите?

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах