сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Пантеонът на възрожденците - Русе

6.6.2017 г.

С необичайната си архитектура и своя позлатен купол Пантеонът в Русе напомня храм – и той наистина е светилище на възраждането на България.

Тук почиват тленните останки на книжовника Цани Гинчев, на четническите воеводи Панайот Хитов и Стефан Караджа, на революционера просветител Любен Каравелов, на отказалия да се предаде в ръцете на врага Ангел Кънчев, на апостолите Панайот Волов и Захари Стоянов, на легендарната Баба Тонка и сина й Никола Обретенов, както и на 30 други известни българи. Повечето от тях са свързани с град Русе по един или друг начин.

Пантеонът на възрожденците е паметник костница, изграден в Русе преди 40 години по проект на колектив, оглавен от архитект Никола Николов. Намира се в старото гробище на града, превърнато в Парк на възрожденците. Пантеонът е отворен за посещение през 1978 г. и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Освен погребаните в него, там са почетени още над 400 български герои – участници в Червеноводската чета, в Априлското въстание, в четата на Христо Ботев, опълченци и културно-просветни дейци. Имената им са изписани във вътрешността на сградата. Под нейния позлатен купол е горял вечен огън, но след падането на режима на Тодор Живков той вече не се поддържа. Пантеонът е изграден на мястото на съборената църква „Вси светии“. За да бъде почетен разрушеният храм и на паметника да се даде християнски облик, през 2001 г. върху купола му е поставен кръст и към него е открит параклис.

Пантеонът на възрожденците в Русе е открит на 28 февруари 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. С годините се превръща във важна част от културния облик и историческата памет на този красив наш дунавския град.

Освен паметник костница пантеонът е и своеобразен символ на националното помирение – там почиват и останките на разстреляните водачи на офицерския бунт на русофилите в Русе през 1887 г. – майор Атанас Узунов, майор Олимпи Панов, Тома Кърджиев и други.

Намира се на площад „Възрожденски“, гр. Русе.

Телефон за контакти: 082/82 09 98

http://www.museumruse.com/expositions/panteon_bg.htm  

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах