сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Троянски манастир - възрожденски дух и богата история сред красива природа

3.4.2016 г.

Край р. Черни Осъм, в непосредствена близост до троянското село Орешак, се издига „Успение Богородично“ – третият по големина манастир у нас.

В миналото се е намирал под пряката юрисдикция на Константинополската патриаршия; сега е под тази на Светия синод на Българската православна църква. Счита се, че е основан в края на XVI в., по предание – от атонски монаси, носещи със себе чудотворна икона на Богородица Троеручица. Тя се пази в „Успение Богородично“ като основна светиня на обителта. Според друго предание манастирът е създаден от монаси от разрушената ловешка обител „Рождество Богородично“ – едно от водещите средища на средновековната ни книжовност в първите векове на османската власт.

Троянският манастир също е опожаряван, а монасите му – посичани или разпръсвани, но в първата половина на XVIII в. той се разраства и замогва. През същото столетие там е открито килийно училище. До края на века са издигнати нови постройки, между които каменна съборна църква; изградено е и водоснабдяването на манастира.

В началото на XIX в. жилищните корпуси вече са двуетажни и дори триетажни – рядкост за епохата. През 1847/48 г. новата църква на „Успение Богородично“ е изписана от прочутия възрожденец Захарий Зограф, оставил там и свой автопортрет.

По време на Руско-турската освободителна война (1877/78 г.) манастирът е превърнат в лазарет за руските войници. Съборилата се в края на XIX в. пететажната манастирска кула със звънарна е реставрирана през 1987 г. 

„Успение Богородично“ се намира на 10 км от Троян. До там се стига по асфалтиран път от града за с. Орешак. Възрожденският вид на манастира, в съчетание с красивата природа наоколо и богатото минало на обителта създават неповторима атмосфера.

„Яви се един монах, българин... засели се в пустинята планинска заедно с единствения си ученик. И като съгради за себе си една проста хижа... той стана известен на простия народ в този край.“ (Манастирски летопис – 1835 г.) През 1872 г. Васил Левски създава тук революционен комитет начело с тогавашния игумен Макарий. Една от стаите на северното крило, със запазено скривалище на Апостола, е превърната в музей.

В „Успение Богородично“ е бил послушник бъдещият български патриарх Максим. Тленните му останки почиват в манастирската църква. Троянският манастир е сред 100-те национални туристически обекта. Храмовият празник на манастира е на 15 август. Тогава се организира голям панаир, възникнал още през Възраждането.

Манастирът има хотелска част и разполага с безплатен паркинг.

Работно време (без почивен ден): Лятно – 8,00–21,00 ч Зимно – 8,00–18,00 ч

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах