сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Дяволският мост - величественият свод над река Арда

4.2.2017 г.

На 10 км от родопския град Ардино се издига внушителен каменен мост. Трисводестият му силует напомня римско съоръжение, а това, че се намира на важния античен път Виа Игнация, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море, прави твърдението, че е строен от римляните още по-вероятно.

Историята обаче свидетелства, че мостът е изграден по заповед на османския султан Селим I (1512–1520 г.). Възможно е над живописния пролом на р. Арда да е имало римски мост, който султанът възстановил или построил наново. Смята се, че градежът е ръководен от българския майстор уста Димитър от Неделино.

През февруари 1984 г. средновековният шедьовър Шейтан кюприя (Дяволският мост) е обявен за паметник на културата. Странното му име е свързано с много легенди. Една от тях сочи върху кой от камъните на моста има отпечатък от стъпката на Сатаната. Според втора млад майстор – дали уста Димитър или друг – се обзаложил със самия дявол, че може да построи мост над стръмния пролом, и се принудил да вгради в него сянката на любимата си, та да стане той вековечен.

Някои хора ще ви покажат къде на централния свод на Дяволския мост е гравиран „Печатът на Соломон“, а други дори ще ви обяснят как да видите образа на Лукавия, като заснемете моста в определено време на деня и после завъртите снимката на 90 градуса. Ала най-голямата магия на Дяволския мост си остава красотата на величествената му осанка, извисяваща се над Арда вече 5 столетия.

 Дяволският мост се намира в Източните Родопи, на приблизително 40 км от Кърджали, също на толкова от Златоград и на около 10 км от Ардино, близо до селата Дядовци и Латинка. Разположен е в живописна местност – на 420 м надморска височина, в пролом на река Арда, ограден от стръмни склонове, издигащи се над 800 м. Мостът е оформен от 3 основни арки с 4 по-малки арковидни отвора (преливници) между тях. Дължината му е 56 м, широчината – 3,5 м, а централният му свод е висок почти 12 м. Запазеният нисък каменен парапет и надграден в наши дни.

Пътят от Ардино през изоставеното село Дядовци до Дяволския мост е асфалтиран. В близост до моста е изградена туристическа инфраструктура за отдих. От противоположната на Ардино посока (от област Смолян) до историческата забележителност може да се стигне по екопътека Баните – Вишнево – Гълъбово – Дяволски мост. Тя следва течението на р. Арда и е с добра маркировка.

 Сравнително близо до Дяволския мост се намира древният светилищен комплекс Орлови скали (с по-старо название Гарванов камък) с близо 100 изсечени в скалите трапецовидни ниши.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах